Kako FPÖ širi mržnju prema našim roditeljima i djeci

0

Pedeset godina nakon što je na austrijsko tlo kročila prva gastarbajterska noga, u Vijećnici je održana svečanost na kojoj su se bečki gradonačelnik Häupl i predsjednik Fischer lično zahvalili ljudima koji su ovu zemlju gradili i koji su, kako rekoše, zaslužni za lijep život koji mi danas živimo.

Bože, kontam dok gledam kako ti stari ljudi idu do bine i preuzimaju svoje zahvalnice, kakav li je to osjećaj kada ti neko nakon pedeset godina, pet decenija u kojima si se osjećao kao vječno zahvalan građanin drugog reda, konačno oda poštovanje i kaže „hvala stari!“? Mora da je zajeban, jer sam, mada sam na Zapad stigao kao izbjeglica, i sam bio na ivici da niz obraz otkotrljam suzu.

Sutradan – triježnjenje. Johann Gudenus, šef bečkog FPÖ-a, šalje „čestitku“ u kojoj ističe kako je „sramota da se u bečkoj Vijećnici ugošćavaju gastarbajteri iz bivše Jugoslavije, na račun onih koji rade“. Da vam ja saberem dva i dva ili ćete sami? Idemo dalje.

Veliki „prijatelj“ Srba Strache, šalje saopštenje za javnost u kojem se žali na „crvenozelenu vlast“ koja „dozvoljava da u bečkim učionicama sjedi i po 100 posto stranaca“ i optužuje upravo tu djecu za neuspjeh Austrije na PISA testu. Zalizani vožd plavih zahtijeva ukidanje socijalne pomoći svim strancima i uvođenje posebnog zdravstvenog osiguranja za one koji nemaju državljanstvo. Usput svim „neintegrisanim“ strancima i onima koji su duže nezaposleni prijeti protjerivanjem iz zemlje. E sad, šta Strache misli pod „neintegrisan“, saznat ćemo ako dođe na vlast i kad krenu prvi vagoni za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, Tursku i ostale domovine pomenutih.Usput,ne postoji niti jedna jedina mjera koja bi se, u slučaju da Strache sa svojim sumnjivcima zajaše na vlast, odnosila na ljude porijeklom iz Turske, a da se pri tome ne odnosi na ljude porijeklom iz bivše Jugoslavije. Bilo da se radi o izgonu nezaposlenih ili ukidanju socijalne pomoći svima koji nemaju državljanstvo.

Nego, da vam ja saberem dva i dva, ili ćete sami? Idemo dalje.

Nova nada desnih huškača Maximiliam Krauss javno se žali na „teror koji na bečkim ulicama sprovode stranci“ i zahtijeva da djeca stranaca školu pohađaju u posebnim odjeljenjima (!).

Izljev mržnje na mozak očigledno je šokirao i dežurnog Srbina u FPÖ-u Luku Markovića, koji je sredinom oktobra napustio stranku i odlučio da se pridruži crvenima: „Strache ništa nije uradio za Srbe. On mi je obećao da će se zalagati za ljude iz bivše Jugoslavije, ali se nije držao obećanja“.

Par sati nakon što je Marković prebjegao, FPÖ je izdao saopštenje u kojem, između ostalog stoji kako „putnike ne treba zaustavljati“, kako Marković ionako „nije igrao veliku ulogu u stranci“ i kako dotični poprilično loše priča njemački jezik. Pa dobro, šta je čovjek koji loše govori njemački radio pet godina u stranci koja stalno trabunja o tome da one koji nisu integrisani treba vratiti tamo odakle su došli?

Nagradno pitanje za kraj kolumne: kakav nadimak treba da nosi naš čovjek koji na izborima bude glasao za FPÖ? Da vam ja saberem dva i dva, ili ćete sami?

Dino Šoše

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 18