Kako Evropljani ugrožavaju svoje zdravlje?

0

Evropa je po pušenju, alkoholu i gojaznosti odmah iza američkog kontinenta, navodi se u Izvještaju o zdravlju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u kome je obuhvaćeno 39 zemalja.

Oko 59 posto stanovništva Evrope je gojazno, a oko 30 posto puši, navodi se u izvještaju i dodaje da je potrebno što prije ovaj postotak smanjiti. U suprotnom, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i britanskih istraživača, ukoliko evropske vlade nešto ne preduzmu što prije, Stari kontinent će se 2030. godine suočiti s velikim problemom.

Iako je broj umrlih od nezaraznih bolesti kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i hronične respiratorne bolesti u opadanju, ovaj pozitivan trend bi se mogao narušiti. Tome najviše doprinose porast pušenja, gojaznosti i potrošnje alkoholnih pića.

Kada je riječ o gojaznosti, prednjači Irska, pa SZO očekuje da će se u 2030. godini 89 procenata muškaraca i 85 procenata žena u Irskoj suočiti s prekomjernom težinom.

Također, očekuje se da će čak i zemlje koje inače nemaju problem sa gojaznošću, poput Švedske i Austrije, zabilježiti ovaj negativan rast tokom narednih 15 godina.

Svjetska populacija sve je gojaznija posljednjih 35 godina. Prema podacima iz 2014. godine, preko 1,9 milijardi odraslih je imalo problem s prekomjernom težinom, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trećina njih je bila gojazna.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 2