Kako da ne zaboravite nečije ime prilikom upoznavanja

0

Koliko puta vam se desilo da vas je sramota jer niste upamtili nečije ime prilikom predstavljanja, a kasnije vam je bilo neprijatno da ponovo pitate? Postoji nekoliko trikova koje možete da primijenite kako biste izbjegli ove situacije.

Kad se upoznate sa nekim, kažite nešto o njegovom imenu, na primjer, tako se zove moja najbolja drugarica, sestrić, a ako je riječ o neobičnom imenu, i to kažite. Tako ćete uključiti mozak i povećati vjerovatnoću da upamtite ime.

Drugo pravilo je da tokom razgovora koristite ime, ali ne pretjerano da ne bi zvučalo vještački. Kada se pozdravite, nemojte samo reći “vidimo se”, već ponovite ime još jednom.

Mnogo ljudi pamti lica, ali ne i imena, što je logično jer smo vizuelna bića. Iskoristite to, pa kad se upoznate sa nekim, njegovo ime učinite vidljivim u mozgu tako što ćete pronaći misao ili riječ koja vas asocira na to ime, a onda je treba zamisliti.

Možete da odete i korak dalje i dodijelite asocijaciju upečatljivom djelu njegovog lica, nebitno da li je to veliki nos ili klempave uši. Ma koliko vam ovo djelovalo komplikovano, uradite to jer, kako tvrde stručnjaci, tako se stvaraju veze u mozgu koje otežavaju zaboravljanje imena sagovornika, prenose Novosti.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × 3 =