Kako će se isplaćivati klimatski bonus u Austriji

0

Klimatski bonus od 500 eura namijenjen je ublažavanju naglog rasta cijena posljednjih mjeseci. Dobra vijest je da prijava nije potrebna. Bonus se prenosi na račun ili se šalje u obliku vaučera. Navedeni datum je oktobar ili novembar.

Sve osobe koje imaju glavno prebivalište u Austriji dobijaju klimatski bonus. Odrasli će ove godine dobiti ukupno 500 eura (250 eura klimatski bonus i 250 eura antiinflacijski bonus), dok će maloljetne osobe trebale dobiti pola toga iznosa, odnosno 250 eura.

Klimatski bonus isplaćuje se automatski. Prijava nije potrebna. Ako su podaci o tekućem računu pohranjeni u FinanzOnline i stoga poznati, 500 eura biće preneseno direktno na račun.

Ako podaci o računu nisu poznati, dobićete klimatski bonus u obliku vaučera koji će biti poslan preporučenim RSa pismom na trenutnu adresu registracije. Kod vaučera Vlada sarađuje s kompanijom Sodexo koja će vaučere implementirati.

Ovaj se bon zatim može zamijeniti za gotovinu direktno u poslovnicama bank99 ili iskoristiti u mnogim trgovinama. Do trenutka distribucije vaučera očekuje se da će više od 10.000 kompanija iz raznih sektora prihvatiti vaučer.

Isplata i otprema bonova trebala bi započeti u oktobru ili novembru 2022. godine, objavilo je Ministarstvo socijalne zaštite na svojim stranicama.

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 5 =