Kafa za ponijeti: Novi automati u Beču za vraćanje ambalaže

0

Iako kafa za ponijeti razbuđuje, poboljšava raspoloženje i grije u hladnim jutarnjim satima, izuzetno je štetna za prirodnu sredinu. Samo u Beču se godišnje baci oko 84 miliona papirnih čaša. U saradnji sa firmom „Cup Solutions“ Grad je predstavio nove automate za vraćanje ambalaže. Ovaj ekološki pilot projekat počinje sredinom januara 2019. godine, a automati će biti postavljeni u centru Beča i u blizini metroa.

Kako bi se ubuduće smanjila velika količina otpada, od sredine januara 2019. godine građani će u ukupno 30 objekata od kojih su većina pekare moći da uz kauciju od jednog eura u čaši za višekratnu upotrebu kupe kafu za ponijeti. Svaka čaša može da se iskoristi više od 500 puta.

Firma „Cup Solutions“ koja preuzima čaše iz automata, prečišćava ih i vraća partnerskim objektima na dalju prodaju, uložila je 350 hiljada eura u novi sistem reciklaže. Kada se ambalaža vrati na automatu, odštampa se račun odnosno dobije povrat u visini od jednog eura. Takođe, postoji mogućnost vraćanja kaucije pomoću aplikacije na telefonu. Pomoću ovog sistema već u prvoj godini se očekuje ušteda u vrijednosti od milion čaša.

Slični projekti su već započeti u Grazu, Berlinu, Hamburgu i u drugim evropskim gradovima. U Minhenu je ovaj sistem reciklaže doživio veliki uspjeh i proširio se na više od 200 objekata.

Za sada su automati u Beču postavljeni u blizini metro stanica Schwedenplatz, Landstraße i Neubaugasse kao i u Muzejskoj četvrti i u blizini Univerziteta.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: WienTourismus/Peter Rigaud

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 48