Kafa u Beču za ponijeti? Da, ali u eko-čaši…

0

U saradnji sa firmom „Cup Solutions“ Grad Beč uspješno sprovodi projekat „MyCoffeeCup“ koji je do sada podržalo ukupno 70 partnerskih objekata. U njima je od početka ove godine kupljeno 100 hiljada čaša kafe koje će ponovo moći da se iskoriste. Time je spriječeno da nastane čak jedna tona smeća.

Oko 84 miliona papirnih čaša godišnje završi u smeću čime se nepotrebno zagađuje životna sredina. Zbog toga je i nastao projekat „MyCoffeeCup“ kako bi se stalo na put nemarnom iskorištavanju resursa. Trend jutarnje kupovine kafe za ponijeti u papirnim čašama time polako odlazi u prošlost. I na velikim gradskim dešavanjima kao što je Festival na Dunavskom ostrvu kafa se služi isključivo iz šoljica za višekratnu upotrebu. Naime, konkretan zadatak je da se spriječi upotreba milion papirnih čaša godišnje. Na taj način bi se sačuvalo 22.990 kilograma drveta i više od 10 tona papira.

„MyCoffeeCup“ čaše se mogu iskoristiti 500 puta. Uz kauciju u iznosu od jednog eura dostupne su u svim partnerskim objektima. Na nekom od automata korisnici koji vrate ambalažu dobijaju odštampani račun u vrijednosti od jednog eura koji mogu da iskoriste za svoju sljedeću kafu.

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Cup Solutions

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 8