Kada ćemo opet moći putovati svijetom?

0

U proljeće će lagano početi rasti broj ljudi koji će putovati međunarodno. Stručnjaci predviđaju kako će te brojke do sredine godine još više rasti, budući da je počelo cijepljenje ili će početi, da veliki broj država implementira sigurnosne mjere, a smara se da će broj novih slučajeva početi padati, piše CNN.

“Zapravo sam siguran da ćemo od početka maja pa nadalje… živjeti u puno boljem svijetu”, kazao je Paul Charles, osnivač i generalni direktor londonske konsultantske firme PC Agency, prenosi N1.

Charles i drugi stručnjaci tvrde – cjepivo i testiranje su dobar korak naprijed, ali ono što je još potrebnije je konzistentnost i koordinacija preko državnih granica.

“Kada ne postoji kordinirani globalni pristup nečemu, industrija jako teško može ići naprijed, pogotovo kada se pravila igre mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi”, kazao je Luis Felipe de Oliveira, generalni direktor Međunarodnog vijeća aerodroma (ACI), trgovinske organizacije koja predstavlja aerodrome širom svijeta.

Puno je još posla pred stručnjacima, treba regulisati protokole za testiranje, naći načina koji bi putnicima omogućio da ne moraju ići u karantin, kao i jednostavne i sigurne načine za razmjenu informacija o testiranjima i cijepljenju.

Države same još uvijek moraju svaka za sebe odlučiti šta je najbolje za njih, imajući u vidu zdravstvenu situaciju u pojedinačnim zemljama, kao i privrednu situaciju, stoga ovaj zadatak nipošto nije lagan.

Cijeli niz agencija, organizacija i kompanija (UNWTO, ICAO, ACI, WTTC, itd.) sarađivao je na brojnim smjernicama i globalnim preporukama čiji je cilj bio da putovanje bude sigurnije, lakše i jednostavnije, piše CNN.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 13