Kad dođete na more prvo duboko udahnute, evo zašto

0

Umor, iscrpljenost, drastične promjene raspoloženja, letargija, preosjetljivost ili depresija, slaba koncentracija, česte prehlade i problemi s bronhijama, suvo grlo, nelagodan kašalj… sve su to simptomi koji su posljedica modernog načina života.

Naša generacija čak 90 posto vremena provodi u zatvorenim prostorijama gdje, zbog uređaja i umjetnih materijala koji nas okružuju, udišemo energetski osiromašen vazduh. S druge strane, poznato je kako u osvježavajućem okruženju u blizini slapova, u borovim šumama, planinama i pokraj morske obale dišemo punim plućima, a takvo okruženje već decenijama tretira se kao terapeutsko.

Tajna je u – kiseonikovim negativnim jonima, a na ovim mjestima ima od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada negativnih jona po kubnom centimetru vazduha, dok ih, samo primjera radi, u prostorijama u kojima boravimo cijeli dan ima tek – desetak! Organizmu je, pak, za normalno funkcionisanje i zdravlje potrebno najmanje 1000 negativnih iona po kubnom centimetru.

Dovoljno tih sitnih čestica u vazduhu koji udišemo automatski povećava sadržaj kiseonika u krvi, normalizuju se otkucaji srca i na taj se način ubrzava izlučivanje toksina. Zbog veće prokrvljenosti mozga, jačaju koncentracija i ostale umne sposobnosti, neutralizuju se posljedice stresa, smanjuju se napetosti i glavobolje. Negativni joni se vežu na toksine u tijelu, djelujući kao antioksidansi, te na taj način efikasno sprečavaju razvoj degenerativnih bolesti.

Uz sve to, negativni joni podstiču lučenje hormona serotonina u mozgu što ljude usrećuje i stvara dobro raspoloženje. Ali, među najvažnije blagodati negativnih jona ubrajaju se teža oboljenja poput astme, bronhitisa i bolesti dišnih puteva, srca i krvnog tlaka, iscrpljenosti, gripe i viroza te koncentracije, piše Men's Health.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 5 = 30