Julian Le Play: “Pravi rad počinje tek kad te izbace”

0

Muzičar Julian Le Play piše hit za hitom i trenutno je jedna od najsjajnijih zvijezda na pop nebu Austrije. u razgovoru za ljetno izdanje bum magazina nam je otkrio kako mu to polazi za rukom, zašto voli rovinj i istru, te šta misli o silnim casting show cirkusima…

BUM: Juče sam na radiju čuo tri puta tvoj song. Pretpostavljam da ti trenutno super ide?
JULIAN: Jadan ti (smijeh). Da, momentalno je sve u najboljem redu. Kada je izašao prvi album, imao sam jedan singl na radiju, ali ih je u međuvremenu već tri. Super osjećaj!

BUM: Jesi li oduvijek želio postati pjevač, ili si možda sanjao da budeš astronaut ili vatrogasac?
JULIAN: Ne! Uvijek sam želio biti pjevač. Još kada sam imao pet godina svima sam pričao kako želim postati pop-star…

BUM: Zašto si uzeo prezime Le Play? Heidrich ti nije dovoljno sexy?
JULIAN: Heidrich bi kao prezime bilo ok, ali uz ime nažalost nije (smijeh). Manje je riječ o mom stvarnom prezimenu, a više o tome da u muzici želim pokazati jednu određenu stranu moje ličnosti. Ime je ili znak za raspoznavanje ili maska.

BUM: Umjetničko ime si preuzeo od francuskog teoretičara društva Le Playa-a. Na koji način ste povezani?
JULIAN: Studirao sam političke nauke na Bečkom univerzitetu. S 19 sam tražio umjetničko ime. Za Frédérica le Playa sam prvi put saznao na jednom predavanju i ime mi se jako dopalo, tako da sam svom imenu dodao „le Play“.

BUM: Da li te nervira kada te nazivaju pjevačem romantičnih pjesama?
JULIAN: (smijeh) Novinarima je već postao manir da me nazivaju ili tako ili „dječak iz komšiluka.“ U tome ima istine, jer se prema svima ophodim kako bih to radio i sa pravim komšijom.

BUM: Sviraš gitaru i klavir. Kako pišeš pjesme?
JULIAN: Uvijek na klaviru. Dovoljno mi je čak i da čujem samo neku filmsku muziku, pa da dobijem inspiraciju. Onda komponujem stvar za sebe i sviram je toliko dugo na klaviru dok ne nastane nešto uzbudljivo. Zatim to snimim, loopujem desetak minuta, presnimim na svoj iPod i s tim izlazim u javnost. Tekst svaki put nastaje naknadno, vani dok šetam ili u nekom simpatičnom cafeu. Ali se to u većini slučajeva ne dešava u Beču. Ko bi rekao? Melodija nastaje u zatvorenom prostoru, a da bih došao do teksta moram izaći vani. Moji najljepši tekstovi nastali su tamo gdje je oko mene sjedila gomila ljudi, dok sam se osjećao potpuno izolovano, pišući tekstove sa slušalicama na ušima.

BUM: Pjesme za tvoj drugi album „Melodrom“ nastale su „usput“ u Rovinju. Jesi li tamo dobio tako jaku inspiraciju, da si sve morao odmah staviti na papir?
JULIAN: Kada si tamo u pravo doba godine, dakle u proljeće, onda to mjesto zrači nešto magično i osjećaš se vrlo brzo kao da si i sam dio toga. U glavnoj sezoni to nije slučaj, jer si samo jedan od mnogih turista. Proveo sam cijeli februar u Rovinju i vrlo brzo sam se osjetio domaćim i dobrodošlim. Putovao sam po čitavoj Istri, gdje sam otkrio fantastične stvari.

BUM: Nedavno si dobio Amadeus Award. Koliko ti je važno to priznanje?
JULIAN: Amadeus je nagrada publike, dakle onih koji za mene glasaju jer me vole, pa je zato ta nagrada vrlo značajna za mene. Nagrada žirija mi ne bi bila toliko važna, jer tamo sjedi samo petoro kritičara koji diskutuju o najboljima. Vrlo je lijepo kada se obožavaoci potrude i da daju svoj glas za tebe.

BUM: Do sada si učestvovao na nekoliko Casting-Show-a. Da li misliš da takvi tv-formati idealizuju muzičku branšu?
JULIAN: Kada sam se prijavio, znao sam od početka u čemu je stvar: emisija sigurno ne služi osiguravanju dugoročne karijere, već mora biti atraktivna za što više gledalaca tokom narednih mjeseci. Moram priznati da do sada nisam imao loših iskustava u muzičkoj branši. U Casting-Show-u sam upoznao svoj sadašnji tim, producenta i Label za ploče. U to vrijeme mi se u sjećanje urezala jedna rečenica mog tadašnjeg Coacha, Christine Stürmer, koja mi je rekla: „Pravi rad te očekuje kad te izbace iz emisije. Svaki umjetnik želi upravo ovo što se sada dešava: po jedan nastup svakog petka uveče.“

BUM: Nekada si bio voditelj na Ö3. Zbog čega na radiju ima toliko malo muzike austrijskih umjetnika?
JULIAN: Potencijal postoji, ali bi urednici morali biti hrabriji i puštati pjesme koje su nešto drugačije. Ne mislim da bi tako nešto predstavljalo opasnost za radio-stanice.

BUM: Koja ti je trenutno omiljena pjesma koja nije tvoja?
JULIAN: Trenutno mi se mnogo sviđa „Hold Back the River“ Jamesa Baya…

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 6