Još jedna zemlja pred novim lockdown-om?

0

Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch, glavnog epidemiološkog instituta u Njemačkoj predstavio je dramatične brojke: preko 11.000 novozaraženih unutar jednog dana, vrijednost koja je do sada u Njemačkoj bila nezamisliva. No uprkos tome Wiehler je djelovao smireno: „Još uvijek imamo šansi spriječiti daljnje širenje virusa. Mi nismo bespomoćni“, prenosi DW.

Svaki pojedinac osjetno može smanjiti opasnost od zaraze ako se pridržava pravila higijene, razmaka i nošenja maske. Čak i ako se u blizini nađe neki zaraženi slučaj. Dakle i dalje se treba slijepo držati ovih pravila.

Sablast lockdown-a kruži Njemačkom

No uprkos tome se u Njemačkoj razvila uzbuđena rasprava oko pitanja: hoće li u Njemačkoj ponovno kao na proljeće biti uveden lockdown, dakle smanjenje svih javnih, privatnih i privrednih aktivnosti na minimum. Neke evropske zemlje poput Belgije ili Češke su već uvele ovu drastičnu mjeru.

Svima je još u sjećanju prvi lockdown iz marta ove godine: prazne ulice, zatvorene škole i vrtići, restorani. Na ulicama sablasna atmosfera bez prolaznika. Privreda je radila na rezervi a država je utrošila milijarde kako bi ublažila posljedice ovog stanja recimo kroz mjere skraćenog rada.

Iskustva iz proljetnog lockdown-a

Ali kakvo je stanje sada? Deklarisani cilj politike, a to je što i kancelarka Angela Merkel uporno ponavlja, je izbjegavanje ponovnog lockdown-a. Njemačka je zaista i mnogo bolje pripremljena na novi porast broja zaraženih nego što je to bio slučaj na proljeće. Stručnjaci su bolje upoznati s virusom. Tada je najveći strah vladao oko pitanja hoće li bolnički kapaciteti biti dostatni. No taj strah se pokazao neopravdanim.

Zdravstveni sistem se sada oslanja na iskustva stečena tokom prvog vala. Isto tako nema problema s snabdijevanjem važnih materijala kao što su zaštitne maske što je na proljeće još predstavljalo veliki problem. Preduzeća su u međuvremenu za svoje uposlene razvila i nove djelotvorne higijenske koncepte odnosa prema virusu u svakodnevici.

Mogući vremenski ograničeni i lokalni lockdown-i

Zbog svega toga njemački političari, među kojima je i zastupnica stranke Ljevica Anke Domscheit-Berg, ne vjeruju u novi lockdown. “Njemački lockdown na proljeće je još bio i blag u poređenju s ostalim zemljama. No uprkos tome treba učiniti sve kako bi se on ne bi  ponovio i smanjiti posljedice mogućih novih ograničenja”, rekla je političarka u razgovoru za DW.

Domscheit-Berg zato smatra da će se u slučaju daljnjeg rasta broja zaraženih primjenjivati prostorno i vremenski ograničene mjere kao što je to slučaj u bavarskom Berchtesgadenu, omiljenom podalpskom turističkom središtu, gdje je na snazi novi lockdown. Stanovnici ovog mjesta po najnovijem smiju napustiti svoje stanove samo uz jake razloga a turisti su prisiljeni napustiti mjesto.

Praćenje toka zaraze je najveći problem

No iako se čini da je Njemačka dobro pripremljena direktor Robert Koch instituta Wieler se brine oko jednog aspekta. Primjetno je, naime, da se virus u pojedinim područjima širi nekontrolisano zbog toga što nije moguće slijediti tok zaraze. Još su prije nekoliko sedmica virolozi primijetili da se korona više ne širi kao na proljeće linearno u određenim područjima nego u širinu.

Praćenje toka zaraze je zadaća zdravstvenih tijela koji u međuvremenu rade na rubu kapaciteta. Na to je ukazao i bavarski premijer Markus Söder koji je ukazao na to da je prijeko potrebno praćenje toka zaraze. Jer: “Ne vjerujem da je Njemačka pošteđena.”

Opet problemi s toaletnim papirom

Za sada ostaje pri tome da restorani i trgovine i dalje ostanu otvoreni isto kao i škole i vrtići. No i dalje je važno smanjiti broj kontakata. Upadljivo je u kojoj mjeri političari kod građana apeluju na individualnu odgovornost.

No rasprava o novom mogućem lockdown-u već sad uznemiravaju pojedince i to se odražava na pojačanoj potražnji za jednim higijenskim proizvodom: maloprodaja bilježi nestašice toaletnog papira u pojedinim regijama. Na proljeće su prazne police bile jedan od simbola korona krize. I onda i danas maloprodaja je apelovala na potrošača da nema potrebe stvaranja zaliha. No kao ni tada ni sada ovakvi apeli ne pomažu.

Blokada preko Božića?

Poznati virolog Christian Drosten s berlinske klinike Charité je prije nekoliko dana spomenuo mogućnost vremenski ograničenog lockdowna preko Božića. On je preko Twittera poručio kako je ova ideja, koja se sve češće spominje u Velikoj Britaniji, “vrijedna da se o njoj razmisli”.

No kako će se to odraziti na raspoloženje Nijemaca više je nego upitno. Mnoge je vidljivo razočaralo odgađanje nekoliko božićnih sajmova.

 

Izvor: DW

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 5 =