Jesen u Beču: Uzbudljiva zabava tokom kratkih jesenjih dana i dugih večeri

0

Konačno slobodan dan, i baš tada mora padati kiša… To, međutim, nije razlog da sjedite kod kuće, jer u Beču postoje brojne mogućnosti provođenja slobodnog vremena i kada vremenske prilike nisu pogodne za šetnje ili bavljenje sportom na otvorenom. Ovdje ćete pronaći zbirku prijedloga za najuzbudljivije zabave tokom kratkih jesenjih dana i dugih večeri: od sportskih aktivnosti prikladnih za pojedince i porodice, preko avanturističkih doživljaja do kulturnih zbivanja i dobrih vinskih restorana u bečkim vinogradima. Želimo vam prijatnu, zlatnu jesen…

Krenimo od kiše. Ona je idealna za „unutrašnju“ zabavu, radilo se o kuglanju , pentranju po zidovima ili o borbama sa laserima. Evo najboljih mjesta.

„Planinarenje“ u hali

„Hallenklettern“ je odlična rekreacija kada je vani hladno i oblačno, a čovjek se želi dobro protegnuti. Visoki zidovi zahtijevaju, međutim, relativno dobru kondiciju i mišiće, ali se velika prednost sastoji u tome što se peti mogu i stariji i mlađi, žene kao i muškarci. Ko još nije probao, a znatiželjan je i spreman za planinarsku avanturu u hali, trebao bi posjetiti bečki Edelweiss Center koji se nalazi u centru grada, Walfischgasse 12 u 1. becirku. Cijene su vrlo povoljne: za mlade do 18 godina jedan sat košta 2,80 eura, za nešto starije (do 25 godina) 3,90, a za ostale 5,50 eura: www.edelweiss-center.at.

Borbe s laserima

Ko voli filmsku akciju u pravom životu, treba se samo naoružati elektronskim laserom i obući prsluk sa senzorima. A onda krećete na uzbudljivi put po maglovitom zabavnom parku Lazer Fun koji liči na lavirint i u kojem su na sve strane prepreke i različiti izvori svjetla. Cilj je sakupiti što više poena, a ne biti „pogođen“(„getagged”). Ljubitelji serije „How I Met Your Mother” sigurno se sjećaju scena u kojima se prijatelji bore LaserTag-ovima. Ova vrsta zabave je posebno pogodna za porodice ili grupe prijatelja, dok djeca smiju učestvovati samo ako su starija od osam ili devet godina. Osnovna igra traje 15 minuta. Prije početka se dobijaju uputstva i oprema. Laseri su naravno bezopasni, patike i još jedna majica poželjne, jer se doduše ne smije trčati, ali i samo kretanje po poligonu mnoge dobro oznoji. Za vikend morate rezervisati termin, ali se to preporučuje i inače. Cijene: jedna igra košta 10, dvije 18, a tri 24 eura. Informacije o svim ostalim detaljima i terminima naći ćete na: www.lazerfun-vienna.at.

Kuglanje (Bowling)

Kuglanje je klasična zabava za hladno doba godine koja uvijek predstavlja zadovoljstvo, pogotovo u društvu. Starost je nebitna, takmičarski duh povezuje, a atmosfera zabavlja i opušta. Veče emocija i zabave uz kuglanje možete doživjeti u Plus Bowling Center u 17. becirku. Radno vrijeme je tokom sedmice od 17 do 22 (utorkom od 10 do 18), a vikendom se možete kuglati čak do 2 noću. Postoji i popust za seniore (od 50 godina) koji utorkom od 10 do 15 sati mogu igrati za 15 eura. Srijedom i četvrtkom po igri plaćate samo 2 eura. Plus Bowling Center se nalazi u Beheimgasse 5-7: www.plusbowling.at.

Ronjenje za amatere i napredne

Ovaj sport nije po svačijem ukusu, ali predstavlja uzbudljivu avanturu za koju stanovnicima Beča nisu potrebni ni more ni rijeka. U Ronilačkom centru Beč nude se kratki kursevi, tokom kojih se nakon teorijskog uputstva s dobijenom opremom može zaroniti u „duboku vodu“. Ne uči se samo prava ronilačka vještina, već i osnove veslanja i tehnika kratkotrajnog ronjenja. Djeca mogu roniti već od 8 godina, dok se za djecu stariju od 10 godina nudi pravi kurs koji završava s međunarodno priznatim certifikatom. Kursevi za odrasle se održavaju vikendom ili u blokovima i traju jednu ili tri sedmice. Cijena je 210 eura bez dodatnog vježbanja vani. Treninzi i kursevi se obavljaju u privatnoj hali u 2. becirku (Wittelsbachstraße 5), dok se teorija uči u centru u 21. becirku u Anton-Böck-Gasse 20. Informacije o ponudama kurseva i ostalim akcijama Centra pronaći ćete na www.tauchzentrum.at ili telefonom (1) 292 14 80.

Kart-vožnje u hali Daytona

Strastveni vozači karta i odrasla djeca odlično se mogu zabaviti u Daytona-hali u Langezersdorfu (Hochaustraße 33a), gdje ih pod krovom očekuje 720 metara „piste“ i vozila sa 4,5 KS. Desetominutna vožnja za odrasle košta 13, dok se za dvije mora platiti 24 eura. Djeca od 6 godina starosti, koja su visoka bar 1,30 m, mogu voziti nedjeljom od 11 do 14 sati, ali samo s „vozačkom dozvolom”. Za njih 10 minuta vožnje košta 10 eura. Obavještenja o stazi, vrstama vozila i ostalim cijenama vožnji mogu se naći na www.daytona.at. Rezervacije se primaju telefonom: 02244 30 560.

Paintball

U ovoj igri se mnogo više „osjeća” nego kada se jurite i gađate LaserTag-om. Igra nije bezopasna, ali se s odgovarajućom zaštitom i poštovanjem pravila dobije tek po neka mala modrica. Radnim danom se mogu prijaviti samo grupe s najmanje 8 osoba, dok to vikendom nije obavezno. Igra se vani (Paintball Dream Fields, Am Rübenplatz 2a, 2454 Trautmannsdorf an der Leitha), a ako je vrijeme loše – u Western- City-u. Jedna igra košta 29 eura i uključuje uputstvo, opremu i 200 komada „municije“. Detaljne opise ponuda i varijanti, kao i pravila same igre naći ćete na: www.paintballplatz.at.

Made by you

Evo i zabave za kreativce: kod „Made by you” (Schleifmühlgasse 9, 1040 Wien) i mladi i stari mogu se baviti pravljenjem i bojenjem keramike. Boje i materijal se dobijaju na licu mjesta. Zabava za 8 hobi-umjetnika košta 120 eura (s materijalom). Komadi se i peku u samom lokalu, tako da se mogu odmah ponijeti kući: www.madebyyouwien.at.

Haus des Meeres

U najvećem bečkom akvarijumu „Haus des Meeres“ (Fritz-Grünbaum-Platz) možete s porodicom i prijateljima provesti uzbudljiv jesenji dan diveći se mnoštvu od 6.000 životinja koje žive na (vodenoj) površini od preko 3.500 m2. Karte za djecu i mlade se u zavisnosti od starosti plaćaju od 4,90 do 11,90, dok odrasli moraju platiti 15,80: www.haus-des-meeres.at.

Šetnjom kroz jesen

Kada lišće počne da se zlati i crveni, nema ničeg ljepšeg od duge šetnje po svježem vazduhu, koji je u Beču i dalje relativno čist. Ovdje ćete naći nekoliko areala koji su posebno atraktivni i vode kroz najljepše pejzaže po gradu i oko njega.

Steinhofgründe

Steinhofgrunde se proteže na 42 hektara između 14. i 16. becirka. Već se izdaleka može vidjeti svjetleća kupola jedne od najljepših građevina bečkog „Jugendstil-a“, crkva na Steinhofu slavnog arhitekte Otta Wagnera. Bezbrojne staze šetače vode između livada, šumica i voćki. Pogled je predivan, a pošto važi zabrana za pse, svako ko poželi može uživati i u pikniku na travi. Brdašca i putevi su tokom zime spremni za ljubitelje sankanja i brzog hodanja na skijama. Pristup je do 31. oktobra moguć od 6 do 21, a od 1. novembra do 31. decembra od 6 do 19 sati, a najlakše ćete stići sa U3 do Ottakringa, a onda autobusom 46B ili 146B do stanice Feuerwache Steinhof.

Zentralfriedhof (Centralno groblje)

Iako ćete sada možda pomisliti kako groblje nije baš neka posebno primamljiva lokacija za šetnju, prevarićete se. Sa svoja 2,5 kvadratna kilometra površine Centralno groblje spada u najveća evropska groblja i sigurno vam neće ostati u sjećanju kao mračno mjesto. Dijelovi su pod šumom, mogu se sresti vjeverice i druge životinje, prepuno je zanimljivih biljaka. Možete otkriti mnoge istorijske i arhitektonske znamenitosti i odmoriti se u tišini. Groblje je od 1. oktobra do 2. novembra otvoreno od 7 do 17, a od 2. novembra do februara od 8 do 17 sati, a do kapije vozi tramvaj broj 71 koji polazi od Schwarzenbergplatz-a.

Lainzer Tiergarten

Ovaj zaštićeni prirodni areal u 13. becirku predstavlja dio Bečke šume. U nekadašnjem carskom lovištu na površini od 25 kvadratnih kilometara možete tokom dugih šetnji sresti srne, lisice i druge životinje. Najpoznatija znamenitost je „Hermesvilla“, u kojoj se stalno održavaju izložbe, dok se u parku ovog dvorca možete odmoriti. Lainzer Tiergarten je do 26. oktobra otvoren od 8 do 18, a od 27. oktobra do 6. januara od 8 do 17 sati. Do glavnog ulaza ćete najlakše stići sa U4 do Hietzing-a. Odatle vas tramvaj 60 vodi do Hermesstraße, a autobus 60B do kapije (Lainzer Tor).

Cobenzl/ Am Himmel

Opuštanje na spiritualan način nudi vam „Životni krug stabala“, koji se nalazi na uglu Nebeske ulice (Himmelstraße) i Höhenstraße u 19. becirku. Visoko nad gradom, nedaleko od zoo-vrta u kojem možete maziti životinje na Cobenzlu, svako će između 40 stabala pronaći svoje lično drvo i moći da čuje odgovarajući ton. Sklad između čovjeka i prirode ovdje vlada u punom smislu te riječi, posebno za vikend kada preko zvučnika dopire klasična muzika. Pristup je moguć cijele godine i u svako doba, a „do neba“ ćete najlakše stići sa U4 do Heiligenstadta, a onda autobusom 38A do Cobenzla.

Bijelo vino i „Heurigen“

Beč se ne može zamisliti bez Heurigena, kao ni Beograd bez Skadarlije ili Sarajevo bez Bašćaršije. Najveći broj ovih tradicionalnih kafana s velikim baštama smješten je po logici stvari na brežuljcima iznad grada, s pogledom na vinograde ili na panoramu Beča. Postoje skriveni i poznati, oni „na glasu“ i oni koji su „slatka tajna“. Evo par.

Sirbu, Mayer & CO.

Sirbu na Kahlenbergu u 19. becirku predstavlja pravu bečku instituciju, iako posluga nije uvijek najljubaznija. Pogled je, međutim, senzacionalan, a vino i hrana vrlo dobri. Detaljne informacije o lokalu: www.sirbu.at. Mayer am Pfarrplatz još od 17. vijeka toči svoja vina na trgu u 19. becirku. Prije nekoliko godina ponuda u bifeu je blago modernizovana, tako da se sada nude i sezonski austrijski specijaliteti (kao npr. jela sa šparglama), čega inače u ovakvim lokalima uglavnom nema. Obavještenja o lokalu i ponudama: www.pfarrplatz.at. Heurigenschenke Zur Wildsau (Kod divlje krmače) u 13. becirku nudi takođe predivan pogled na Beč, odlično vino i klasični bife za ovakva mjesta. Informacije na stranici: www.wildsau.at. Göbel se nalazi u Stammersdorf-u u 21. becirku. Radi se o jednostavnom Heurigen-u s prelijepim vrtom u kojem se svaki gost osjeća dobro. Pored dobre zakuske nude se sljedeća vina: Gemischter Satz, Grüner Veltliner, Weißburgunder, Riesling und Rosé. Izbor vina i ostale informacije: www.weinbaugoebel.at. Heuriger Leitner je smješten u 16. becirku ispod dvorca Wilhelminenberg. Toči se, naravno, sopstveno bijelo vino, a nude se pravi bečki specijaliteti kakva je pečena svinjska koljenica. www.weinbau-leitner.at.

Stigosmo i do kraja pregleda mogućnosti koje Beč svojim građanima i posjetiocima nudi dok lišće pada, a košava sa Dunava lagano mrsi kose. Nadamo se da ste pronašli par adresa za sebe.

Uživajte u bečkoj jeseni!

 

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 16