Jednostavni trikovi da vam bijele platnene patike uvijek blistaju!

0

Ljeto je nezamislivo bez svijetlih, ako ne i bijelih platnenih patika. Ali dovoljno je da jednom u njima prošetate, a kamoli uđete u gradski prevoz, da one potpuno promijene boju. Teško ih je očistiti, ali ne i nemoguće!

Mašinsko pranje

Neke platnene patike mogu da se peru u mašini. Ali, bitno je da uvijek provjerite upustva proizvođača. Ako perete platnene patike u mašini prvo im skinite pertle, očistite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih peškira ili krpa. Uključite na hladno i stavite malo deterdženta. Važno je da patike perete sa peškirima da biste ublažili “udarce” u mašni. Ipak, imajte na umu da mnogi proizvođači veš mašina ne savjetuju da ubacujete obuću u mašinu. Ako se nešto pokvari moguće je da vaša garancija neće više važiti. Takođe, nisu svake patike za mašinu, posebno ne kožne.

Sigurniji način pranja

Platnene patike je ipak bolje da očistite ručno. Postoji nekoliko trikova koji mogu da vam pomognu da ubrzate proces, ali imajte na umu da je ribanje neizbježno.

U čišćenju vam najbolje mogu pomoći soda bikarbona, sirće i topla voda. Pomiješajte po 1 kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. (Da biste što bolje izbijelili patike dodajte i par kapi izbjeljivača, ali ga ne koristite ako su patike u boji). Takođe, imajte na umu da izbjeljivač može da ošteti gumu na patikama ako ih budete duže tretirali smjesom.

Skinite pertle sa patika, pa operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smjesu na patike i trljajte lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Trljajte kružnim pokretima. Dodajte i pravite još paste ako je potrebno.

Sve perite nad lavorom tople vode, pa nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Nakon toga utrljajte malo deterdženta, pa ih ponovo izribajte.

Isperite ih vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mjesto da se ocijede i osuše.

Kiselo mlijeko

Patike možete da na nekoliko sati natopite u mješavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mlijeku. Poslije ih operete trljajući. Takođe, napravite mješavinu od kiselog mlijeka i sirćeta i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, pa pranje nastavite sredstvima za skidanje fleka sa bijele odjeće ili deterdžentom.

Gumeni đonovi

Na gumenim dijelovima patika ne bi trebali koristiti jake izbjeljivače, jer mogu da ih oštete. Bolje ih izribajte bijelom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom.

Takođe, aceton dobro djeluje. Samo namočite vatu acetonom i obrišite zaprljane dijelove, piše Haber.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 35