Jednostavni deserti za sve praznične prilike: Sitni kolači koji se ne peku

0

Idealan recept kada vam je potrebno da završite što više posla za što manje vremena.

Sastojci za osnovnu smjesu:

600 g mljevenog keksa

400 g šećera u prahu

12 kašika soka od narandže

500 g putera ili margarina

Priprema:

Sve sastojke pomiješati da se dobije lijepa, jednolična smjesa. Zatim smjesu podijelite na 5 dijelova i od svakog dijela formirajte 12 kuglica; od smjese izlazi ukupno 60.

Kuglice s čokoladom

Otopite 100 g čokolade sa kašikom-dvije ulja. Pazite da nema grudvica. Otopljenu čokoladu prespite u usku čašu, pa spuštajte jednu po jednu, da se ravnomjerno “oblože” čokoladom. Poredajte kuglice na tacnu, stavite u frižider na desetak minuta, pa pospite kuglice šarenim ili čokoladnim mrvicama. Ne dopustite da se čokolada previše stegne prije stavljanja mrvica, jer će samo popadati sa strane. Odložite ih ponovo u frižider i nastavite sa drugim kuglicama.

Kuglice sa orašastim plodovima

Kad pravite kuglice sa orašastim plodovima, nemojte prije dodavanja da formirate kuglice. Biće vam potrebno 200 g omiljenih orašastih plodova – badema, lješnika, pistacija – od kojih ćete 100 da sameljete i umiješate u smjesu za kuglice. Od preostalih 100 g izdvojite 6 plodova, presijecite ih na pola, a ostatak krupno isjeckajte. Formirajte kuglice, u sredinu utisnite polovinu orašastog ploda i opet zatvorite kuglicu. Uvaljajte u krupno sjeckane plodove – slobodno malo pritisnite, da se lijepo zalijepe, odnosno utisnu u kuglicu.

Bijele kuglice

Rastopite 100 g bijele čokolade i ponovite postupak kao sa prvim čokoladnim kuglicama. Kad se blago stegne, uvaljajte u kokos i odložite u frižider da se dobro stegne.

Voćne keks kuglice

Za ovo će vam trebati 12 bobica omiljenog bobičastog voća (brusnice, borovnice, ribizle, maline, kupine…), malo kandiranog voća po izboru i malo guste tečnosti iz slatkog ili kupovnog voćnog sirupa za prelive. Formirajte kuglice i u sredinu utisnite jednu voćkicu, pa lijepo zatvorite kuglicu. Kašičicom stavite malo guste smjese iz slatkog, pa preko pospite veoma sitno sjeckano kandirano voće. Stavite u frižider.

Kornfleks kuglice

80 g kornfleksa sameljite, a oko 50 ostavite sa strane za valjanje. Mljeveni dodajte u smjesu od keksa, pa tek onda formirajte kuglice. Uvaljajte u krupne kornfleks pahuljice. Ako su suviše velike, malo ih izlomite ili izlupajte oklagijom u kesi, pa tek onda valjajte kuglice. Umjesto kornfleksa možete da koristite i omiljeni čips, piše Stvarukusa.

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + = 3