Je li došao kraj vraćanju kilometraže na polovnim vozilima u EU?

0

Evropski parlament uputio je inicijativu ka Evropskoj komisiji s ciljem smanjivanja prevara vezanih za pređenu kilometražu polovnih vozila.

Prije pokretanja, naručio je studiju o manipulacijama s brojačima pređenih kilometara u automobilima. Kako su rezultati studije pokazali, kod 5 do 12 posto polovnih automobila je smanjen broj pređenih kilometara na nivou nacionalnih tržišta u članicama EU. Kod vozila  koja se prodaju iz jedne članice u drugu, ovaj postotak se penje čak do 50%.

Najveći izvoznik automobila sa vraćenom kilometražom je Njemačka, procjenjuje se da je kod čak 1/3 izvezenih auta brojčanik vraćen. Zemlja s najviše uvezenih automobila s lažiranom kilometražom je Poljska, a procjenjuje se da čak 90% uvezenih polovnih automobila nema tačno prikazanu kilometražu.

Ovaj problem više pogađa nove članice EU, a ekonomske štete koje izaziva kreću se između 5,6 i 9,6 milijardi eura na nivou EU.

Belgija je ovaj problem gotovo suzbila – smanjila je za čak 97%, uvođenjem sistema Car-Pass. Riječ je o centralizovanoj bazi podataka, u koju se upisuje broj pređenih kilometara prilikom svake posjete auto-servisu ili vulkanizeru.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 2 =