Izvjestan drugi krug predsjedničkih izbora u Austriji

0

U istraživanjima javnog mnijenja, trenutni predsjednik Alexander van der Bellen pao je, po prvi put, na manje od 50 posto podrške.

Mjesec dana prije održavanja predsjedničkih izbora u Austriji, zakazanih za 9. oktobar, sve je izvjesnije da će za izbor novog šefa države biti potreban drugi krug glasanja.

U istraživanjima javnog mnijenja, trenutni predsjednik Alexander van der Bellen pao je, po prvi put, na manje od 50 posto podrške.

Uobičajeno je da predsjednik koji se kandiduje za drugi mandat dobije izbore, ali ovaj put ništa nije izvjesno, jer je veliko nezadovoljstvo stanovništva zbog upravljanja krizom austrijskih vlasti.

Istraživanje Instituta Lazarsfeld pokazuje da je Van der Bellen izgubio pet posto glasača, te trenutno bi za njega glasalo svega 45 procenata Austrijanaca.

Ukupno se na izborima, pored Van der Bellena, kandidiuje još šest kandidata, tako da glasački listić sa sedam imena ima rekordnu dužinu.

Ko su konkurenti?

Van der Bellenu glasove „kradu“ prije svega kandidati lijevog političkog spektra kao što je lider „Partije piva“ i pjevač Dominik Wlazny, koji bi trenutno mogao računati na 14 posto glasova, ali i proizvođač cipela Heinrich Staudinger koji bi osvojio tri posto glasova.

Zanimljivo je da je Wlazny treći po popularnosti, prema istraživanjima.

Na drugom mjestu nalazi se kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Walter Rosenkranz sa 18 posto glasova. Rosenkranz ima tri protivnika u desnom političkom spektru, gdje „lovi“ glasove.

Politički desno orijentisane birače privlači bečki advokat Tassilo Wallentin, koji bi mogao osvojiti 10 posto glasova, nekadašnji političar Gerald Grosz sa šest procenata i lider antivakserske stranke “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG) Michael Brunner, koji bi mogao dobiti četiri procenata glasova.

U drugom krugu izbora, koji bi se održao 6. novembra, mogao bi se naći Van der Bellen sa Rosenkranzom i onda bi, kao na prošlim izborima 2016., ishod mogao biti tijesan u korist sadašnjeg predsjednika Austrije.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 15