Izložbe u Albertini u prvoj polovini 2021. godine

0

Muzej Albertina u Beču pripremio je kao prvu izložbu u ovoj godini „Faces – Moć lica“ koja će predstaviti njemačke portrete u periodu između dva svjetska rata. Izložba će biti otvorena od 12. februara do 24. maja 2021. godine.

Inspirisana je serijom fotografija Helmara Lerskog „Metamorfoze – Preobražaji kroz svjetlost“ (1935/36.). Dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka fotografi radikalno mijenjaju razumijevanje klasičnog portreta. Fotografije portreta više ne služe predstavljanju ličnosti čovjeka već lice tumače kao materijal koji može da se formira prema idejama fotografa.

Izložba „Pejzaži – od Albrechta Dürera do Paula Klee“ biće otvorena u Albertini od 5. marta do 30. maja 2021. godine i vodiće posjetioce u raznoliku šetnju kroz slike pejzaža iz pet vijekova. Biće predstavljeni pejzaži od Albrechta Dürera, preko Brueghela, Rembrandta, Zlatnog doba holandskog slikarstva, pa sve do Canalettovih slika pogleda iz kasnog baroka kao i Poussinovih i Lorrainih impresivnih studija pejzaža. Većinu izloženih djela stekao je Albert vojvoda od Tešina osnivač kolekcije muzeja. On se veoma interesovao za crteže pejzaža velikog formata s kraja 18. i početka 19. vijeka.

Sa izložbom „Xenia Hausner – Istinite laži“ Albertina će predstaviti jednu od najznačajnijih austrijskih slikarki današnjice. Akcenat izložbe će biti na kompoziciji njenih djela. Umjetnica koja se prethodno bavila scenografijom u svom ateljeu postavlja scenografiju za svoje slike. Dijelovi automobila i vozova ili trivijalni svakodnevni predmeti mogu biti dio njenih kompozicija koje uglavnom uključuju i modele, i to pretežno ženske. U svojim djelima umjetnica nas suočava sa oprečnostima koje su u nama, sa aspektima ličnosti koje ne pokazujemo. Retrospektivna izložba obuhvata njena najranija djela iz devedesetih godina 20. vijeka kao i najmlađe ostvarenje, seriju slika pod nazivom „Exiles“. Izložba će biti otvorena od 30. aprila do 25. jula 2021. godine.

U središtu izložbe „Američka fotografija“ su centralni pravci fotografije u SAD u periodu od četrdesetih godina 20. vijeka do početka 21. vijeka. Preokret „američkog sna“ je odlika mnogih fotografija koje će biti izložene. Neobični portreti predstavljaju društvene prilike na humorističan i kritičan način. Potrošačka kultura, ulični život metropola, širenje gradova i izdanak turizma su teme kojima se bave djela ove postavke. Albertina je uspjela da stvori obimnu zbirku fotografija od njenog osnivanja 1999. godine koju će posjetioci moći da vide od 16. juna do 29. avgusta 2021. godine.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Lee Friedlander, New York City 1963 © Lee Friedlander

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 4