Izložba u Beču „Snaga godina“

0

Izložba pod nazivom „Snaga godina“ („Die Kraft des Alters“) biće prikazana u muzeju „Donji Belvedere“ u Beču u periodu od 17. novembra 2017. do 4. marta 2018. godine. U pitanju je prva višemedijalna izložba koja se bavi temom starosti.

„Jedno od velikih pitanja našeg vremena jeste kako se nosimo sa starenjem, imajući u vidu da se životni vijek stalno produžava. Umjesto s poštovanjem prema starosti se ophodimo s diskriminacijom i isključivošću. Izložba u Belvedereu prikazuje slike starosti koje odišu snagom, ljepotom i radošću“, izjavila je Stella Rollig, generalna direktorka Belvederea.

„Morali bismo da živimo jako dugo da bismo ‘postali mladi'“, rekao je Pablo Pikaso koji je u posljednje dvije godine svog života stvorio 200 djela, a umro je u 91. godini. Pikaso je samo jedan od 105 umjetnika čija djela, ukupno 174, su dio aktuelne izložbe. Marija Lasnig je razvijala svoje slikarsko umijeće sve do smrti u 95. godini života.

Dok izrazi kao „anti-aging“ opisuju starost kao patologiju koja mora da se tretira, futurologija razvija novi pogled na tu temu. Umjesto kritika na račun „starenja“ društva iznosi prednosti dugog životnog vijeka i predstavlja starost kao iskustvo, životnu mudrost i radost, moć, dostojanstvo.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Joyce Tenneson

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 6 =