Izložba posvećena Teddyju Kolleku, gradonačelniku Jerusalima bečkog porijekla

0

Jevrejski muzej u Beču sredinom aprila otvoriće izložbu posvećenu gradonačelniku Jerusalima bečkog porijekla, Teddyju Kolleku.

Nijedna druga ličnost 20. vijeka nije obilježila Jerusalim kao on. Porijeklom iz Beča, Teddy Kollek (1911-2007) je od 1965. do 1993. godine bio gradonačelnik Jerusalima. Nakon „Šestodnevnog rata“ 1967. godine i ponovnog ujedinjenja, Kollek je zapostavljeni grad vodio novom napretku i razvio u pravu modernu metropolu. On je zaslužan za osnivanje „Muzeja Izrael“.

Teddy Kollek se već 1934. godine preselio u Palestinu gdje je započeo svoju političku karijeru u kancelariji osnivača države Davida Ben Guriona. Tokom njegove 28-godišnje službe zalagao se u Jerusalimu za miran suživot njegovih multi-religioznih stanovnika i osnovao „Jerusalem Foundation“. Beč iz vremena njegove mladosti služio mu je kao kulturni i komunalno-politički primjer. Na poziv bečkog gradonačelnika Helmuta Zilka 18. novembra 1993. godine, Teddy Kollek otvorio je Jevrejski Muzej u Beču.

Njegova era na funkciji gradonačelnika Jerusalima obilježena je vjerom u mirnu koegzistenciju hrišćanskih i muslimanskih sunarodnika.

Izložba se može vidjeti od 11. aprila do 25. novembra 2018. godine.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Votava _PID

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 8