Izložba namještaja u Beču: Wagner, Los, Hofman

0

Izložba pod nazivom „Wagner, Los, Hofman. Dizajn namještaja bečke moderne. Umjetnici, nalogodavci, proizvođači“ otvorena je u Beču u „Riznici dvorskog namještaja“. Vodeće arhitekte bečke moderne – Otto Wagner, Jozef Hofman i Adolf Los – stvarali su na prelazu iz 19. u 20. vijek kada je dizajn namještaja doživio preobražaj, a Beč postao prava stvaralačka laboratorija.

Jedan od najvećih muzeja namještaja u svijetu, „Riznica dvorskog namještaja“ u Beču, uspio je da povodom ove izložbe rekonstruiše izgled tadašnjih soba i trpezarija.

Jozef Hofman je oko 1915. godine napravio trpezariju za novinarku, kritičarku umjetnosti i vlasnicu najposjećenijeg salona u Beču, Bertu Cukerkandl (1864–1945). Trpezariju koji je Hofman osmislio čini sto od orahovog drveta sa dvanaest stolica od bukve. Upravo taj salon će posjećivati mnogi intelektualci tadašnjeg Beča, od Klimta do Šniclera preko Maksa Rajnharta do Huga fon Hofmanstala. Kada je Hofman ovoj salonskoj dami 1916. godine na četvrtom spratu palate „Liben- Auspic“ uredio stan, ona je zabilježila: „Moj stan je u znaku moderne i u znaku mene same.“

Kao unutrašnji dizajneri Wagner, Hofman i Los su imali jedinstvene predstave o stanovanju i enterijeru te ova izložba pomoću različitih komada namještaja prikazuje njihove drugačije perspektive. Na izložbi će tako biti predstavljena Losova, do sada nepoznata javnosti, „Soba za gospodu“. U njoj se nalaze masivni komadi tamnog namještaja, kožni dvosjed i dvije fotelje sa jednim glavnim kao i pomoćnim stočićem.

Adolf Los je inače poznat po uređenju bečke knjižare „Manc“ i dizajniranju namještaja 1899. godine u poznatom bečkom „Café Museum“ koji se nalazi u ulici Operngase i koji je nekada bio stjecište bečkih umjetnika.

Konačno, Otto Wagner je izrađivao namještaj koji se odlikuje jednostavnošću. Na izložbi će između ostalog biti izložena njegova „Soba za dame iz ulice Deblergase“ koju je Wagner dizajnirao za svoju suprugu. Ona se sastoji od vrlo svedenog namještaja za sjedenje u svijetlim bojama, pomoćnog stočića i sekretera.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: BMobV, Foto Lois Lammerhuber

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 45