Izložba „Karl Marx u Beču“

0

Povodom 200. rođendana njemačkog filozofa i teoretičara Karla Marxa 12. aprila 2018. godine u zgradi „Karl-Marx-Hof“ u glavnom gradu Austrije otvara se izložba „Karl Marx u Beču“. Izložba je koncipirana tako da do izražaja dolaze pojedinačne stanice na kojima je Marx boravio u tom gradu.

U avgustu 1848. godine Karl Marx je na samo nekoliko dana doputovao u Beč da sagleda situaciju na licu mjesta. Tom prilikom on susreće predstavnike revolucionarnog pokreta i drži tri predavanja, između ostalog „Najamni rad i kapital“. I to je bila i jedina njegova posjeta Beču.

Tokom 1860. godine Marx je radio u londonskom egzilu kao korespondent građansko-liberalnih dnevnih novina „Die Presse“ i raspirivao svojim pisanjem konflikt između „Umjerenih“ i „Radikala“ unutar austrijskog radničkog pokreta.

I za vrijeme tzv. „Crvenog Beča“ (1918-1934), kada je Socijaldemokratska radnička partija osvojila apsolutnu većinu u pokrajinskom i gradskom parlamentu, Karl Marx je sveprisutan. Povodom njegovog dana smrti Socijaldemokratska radnička partija redovno organizuje pomen.

Izložba je otvorena do 20. decembra 2018. godine.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Waschsalon Karl-Marx-Hof, P. M. Hoffmann

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 2 = 10