Izložba Brueghelove umjetnosti u Beču

0

Povodom 450-godišnjice smrti Pietera Brueghela starijeg (1525-1569), jednog od najpoznatijih slikara 16. vijeka, Muzej istorije umjetnosti u Beču prikazuje najveću monografsku izložbu djela ovog autora na svijetu.

Pieter Brueghel stariji je već za života smatran jednim od najnadarenijih umjetnika, zbog čega su njegove slike još u to vrijeme imale veoma visoke cijene. Zahvaljujući interesovanju Habzburga za njegova djela koji su još u to vrijeme prepoznali kvalitet i originalnost njegove umjetnosti, Muzej istorije umjetnosti u Beču danas posjeduje najveću kolekciju njegovih slika.

Izložba u Beču predstaviće oko devedeset Brueghelovih djela i to će ujedno biti šansa vijeka da se na jednom mjestu vidi njegovo ukupno djelo odnosno da se isprati stilski razvoj njegovog kreativnog procesa stvaranja i da stekne uvid njegove stvaralačke metode i jedinstven način pripovijedanja.

Neke od najpoznatijih slika koje će ovom prilikom biti predstavljene su i „Trijumf smrti“ iz muzeja Prado u Madridu kao i „Vavilonska kula“ iz muzeja Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Izložba Pietera Brueghela starijeg u Muzeju istorije umjetnosti u Beču traje do 13. januara 2019. godine.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Museum Boijmans Van Beuningen

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 7 =