Izložba „Actopolis – umjetnost djelovanja“ u Beču

0

Kako su se društva u gradovima jugoistočne Evrope promijenila nakon događaja kao što su protesti u Gezi parku u Istanbulu, ili na Sintagma trgu u Atini, ili nakon zatvaranja takozvane Balkanske rute? Sve glasnije i intenzivnije se govori o stvaranju raznolike javnosti koja ovaj naziv i zaslužuje, o zajednicama koje ne definiše izolacija.

Platforma „Actopolis“ je poziv na interdisciplinarno, prekogranično i kulturološki raznoliko djelovanje u uređenju gradova. Od 2015. godine „Actopolis“ udružuje preko 70 arhitekata, urbanista i aktivista iz Ankare, Mardina, Atine, Beograda, Bukurešta, Oberhauzena, Sarajeva i Zagreba kako bi podigli svijest o aktuelnim gradskim pitanjima, inicirali dijaloge i stvorili mjesta različitih mogućnosti. U svakoj zemlji sprovedeni su urbani projekti, a rezultati višegodišnje saradnje biće predstavljeni na izložbi „Actopolis – umjetnost djelovanja“ u Arhitektonskom centru u Beču (Architekturzentrum Wien) od 7. do 15. oktobra 2017. godine.

Actopolis“ je projekat Gete Instituta i organizacije „Urbane Künste Ruhr“ koja se bavi mogućnostima korištenja i uređenja vidljivih i skrivenih mjesta urbanog života. Zajedno sa izložbom na istoj lokaciji će biti otvoren i festival „urbanize!“ koji je posvećen gradu kao mjestu demokratske obnove, metodama organizacije zajednica, samoorganizovanju u stambenim zgradama i mnogim drugim temama.

 

Izvor:  Eurocomm-PR
Foto: Michael Pappas

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − 3 =