Iz ljubavi prema mržnji: zašto pop pjesme postaju sve depresivnije?

0

Zašto volimo slušati tužne pjesme? Je li to uvijek bilo tako ili se muzička industrija u posljednje vrijeme dosta promijenila… ili smo se mi možda promijenili? Odgovor su pronašli najperspektivniji (i lirski nastrojeni) naučnici.

U studiji “Sentimentalna kvantitativna analiza tekstova u popularnoj muzici” Catlin Napier i Lior Shamir sa Univerziteta Lawrence u Michiganu odgonetnuli su misteriju koja kopka slušalački svijet. Pomoću umjetnih neuronskih mreža koje razlikuju emocionalnu “boju” riječi, analizirali su tekstove najpopularnijih pjesama od 1951. do 2016, ukupno 6.150 pjesama s popisa Billboard Hot 100, kako bi došli do zanimljivog zaključka – pop muzika svake godine postaje sve mračnija.

Broj riječi poput “ludila”, “gađenja”, “straha” i “tuge” u tekstovima povećao se 5 puta u posljednjih nekoliko decenija. Dok su riječi povezane sa srećom, samopouzdanjem i slobodom, popularne 1950-ih, naglo počele nestajati, ustupajući mjesto prilično depresivnom scenariju.

Zanimljiv je još jedan podatak: analizirajući prvih 100 pjesama, ne može se utvrditi kako se ponašanje muzičara promijenilo, već su se promijenile potrošačke preferencije. Čini se da moderni slušaoci žele vidjeti čašu napola praznu i svakodnevno doživljavati svojih „tri minuta drame” uz pomoć muzike.

Nije sve tako loše kako zvuči. Neka istraživanja pokazuju da nam dnevna doza suza može biti korisna. U 2015. godini, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su kako većina osoba klasifikuje muziku povezanu s tugom i bolom kao ljepšu. Usto, tužni tekstovi često pomažu u suočavanju s vlastitim negativnim emocijama te podstiču vrstu katarze. Tužne melodije podstiču nas na introspekciju, odnosno potpuno nas spontano tjeraju da se prisjetimo vrlo ličnih aspekata života i temeljno ih analiziramo.

Naučno istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports otkrilo je da čak i kad plačemo nad našom playlistom, osjećamo … zadovoljstvo! Otkucaji srca se vraćaju u normalu, a disanje postaje dublje, kao tokom upotrebe antidepresiva i sedativa, prenosi Elle.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 6