Italijanski grad od sljedeće godine počinje naplaćivati ulaz turistima

0

Zbog regulacije ogromnog broja turista, jednodnevni izletnici će od iduće godine za ulazak u Veneciju morati kupiti ulaznicu. Odredba će se provoditi od 16. januara, a donesena je s ciljem kontrole broja posjetitelja, posebno u vrijeme sezone.

Lokalno stanovništvo već dugo kritikuje grad zbog masovnog turizma, usljed čega se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih gradskih znamenitosti i kretanje uskim ulicama je otežano.

U gradu je prije korone znalo biti i 100.000 turista dnevno

Prije pandemije nije bilo neobično da grad dnevno posjeti i preko sto hiljada posjetitelja. Gradske vlasti sada se žele obračunati s jednodnevnim izletnicima i posjetiteljima s kruzera koji većinom ne pridonose mnogo lokalnoj privredi.

Stanovnici pokrajine Veneto, ljudi rođeni u Veneciji i svi koji imaju rezervisan smještaj u gradu neće morati kupovati kartu.

Cijena će biti najviše do 10 eura

Cijena ulaznica će varirati do najviše deset evra po osobi, a oni koji rezervšu ranije platiće manju cijenu. Posjetitelji će prije dolaska morati rezervisati ulaznice na internetu, dok će oni koji u grad uđu bez ulaznice platiti kaznu između pedeset i sto eura.

Od septembra cijene ulaznica za gradske muzeje i vodene autobuse, takozvane vaporette, porašće osim ako ih ne rezervišete online. Ovim potezom želi se posjetitelje naviknuti na planiranje putovanja prije nego što se u januaru uvedu ulaznice za posjetitelje.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 5