Italija uvela obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike

0

U Italiji je na snazi biti dekret vlade koji obavezuje osobe zaposlene u zdravstvu da se vakcinišu protiv covida- 19. Ko ne bude prihvatio, biće premješten ili će mu biti stopirana isplata zarade.

Ljekari, medicinske sestre, kao i zaposleni u staračkim domovima i apotekama u Italiji obavezni su da se vakcinišu protiv covida-19.

To predviđa dekret Savjeta ministara Italije, koji je kao rok za obaveznu vakcinaciju predvidio 31. decembar 2021. godine, zbog čega su se mnogi već obratili advokatima.

Dekret predviđa da ko ne prihvati vakcinaciju rizikuje da bude premješten, jer ne može da radi u kontaktu sa pacijentima, dok u najtežem slučaju ljekarima može biti stopirana isplata zarade.

U roku od pet dana od stupanja dekreta na snagu, svako udruženje zdravstvenih radnika svih regiona dostaviće listu medicinskih radnika sa indikacijama i mjestom stanovanja nadležnom regionu u kome obavljaju svoju profesiju. U roku od deset dana će se provjeriti da li su se već vakcinisali.

Ukoliko zdravstveni radnici nisu vakcinisani ili nisu na listi za vakcinaciju, o tome će odmah biti obaviješteni nadležni zdravstveni organi te teritorije koji će istog momenta pozvati zdravstvene radnike da se u roku od pet dana od poziva vakcinaišu ili podnesu dokaze o tome da su se vakcinisali.

Ukoliko osoba odbije vakcinaciju, zdravstvena služba o tome obavještava njegovog poslodavca, te udruženje u koje je učlanjen.

Da li je ovo zaista potrebna mjera ili se radi o ugrožavanju slobode i uslovljavanju, gdje se ne ostavlja slobodan izbor građanima, pitanje je o kojem Italijani raspravljaju posljednjih dana i koje dijeli javno mnjenje, prenosi RTS.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 5 =