Ischgl-afera: Zataškane informacije i kasne reakcije

0

Austrijsko turističko mjesto Ischgl smatra se epicentrom širenja koronavirusa u Evropi, a s ovim tirolskim odmaralištem povezuje se preko 11.000 infekcija.

Od početka juna, šesteročlana komisija saslušala je 53 ispitanika, među kojima su se našli i turistički stručnjaci, upravitelji žičara, ljudi zaraženi koronavirusom, ljekari, zdravstveni radnici, političari itd. Konačno su objavljeni i rezultati istrage o svemu što se dešavalo u ovom žarištu koronavirusa.

Tirolske vlasti su, prema povjerenstvu, prekasno reagovale. Iako je još u martu ukazano na rizik od zaraze, koja je krenula iz bara Kitzloch u Ischglu, vlasti nisu odmah reagovale. Zakasnili su sa zatvaranjem objekata i skijaških staza, kao i pravilnom evakuacijom zaraženih.

Takođe, problem je i mnoštvo dezinformacija. U izvještaju se navodi i da je Island obavijestio austrijske vlasti o nekoliko zaraženih povratnika još 5. marta, a vlastima je trebalo više od sedmicu dana da se Ischgl i tirolska dolina stave u karantin.

Dio krivice predbacuje se i austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu, koji je, prema izvještaju, naredio lockdown 13. marta, a da pritom nije ispitao stvarno stanje na terenu. Zbog toga su turisti pobjegli iz Ischgla u panici i nisu čekali da se organizuje njihova evakuacija.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 10