In memoriam: Kako je genijalni Predrag Lucić ismijavao licemjere, nacionaliste i zle ljude

0

Nakon teške bolesti u Splitu je preminuo Predrag Lucić, poznati hrvatski novinar, redatelj i književnik, jedan od osnivača Ferala.

Feral je osnovan je 1. juna 1993. a od tog dana pa sve do gašenja 15. juna 2008, kada je objavljen zadnji broj, Feral je bio svjetionik ciničnog razuma i novinarske slobode u vrijeme nacionalističkog divljanja i mitomanije devedesetih. Iza zaštitnog znaka Ferala – njegovih satiričnih i hrabrih naslovnica – krili su se ozbiljni tekstovi koji su otkrivali afere i zločine te propitivali politiku devedesetih.

Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998. godine, pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003, knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007, čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009, “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine.

Iako najpoznatiji po svom djelovanju kroz Feral, Lucić nije stao samo tu. Između ostalog, radio je kao ratni reporter, novinar-terenac, kolumnist, redatelj i književnik, piše Buka.

Od 2007. s Borisom Dežulovićem je nastupao u pjesničkom kabareu, u kojem su se na sebi svojstven način izrugivali aktuelnim događanjima. Ismijavali su licemjerne, pokvarene, moćne i glupe ljude koji su obilježili ružnu prošlost i nastanjivali tužnu sadašnjost.

Pod različitim nazivima, kao što su Melodije Bljeska i Oluje, Melodije borbe i pretvorbe, Melodije kurbi et oporbi, Melodije koke i Kolinde, Melodije Evra i Eura, Melodije križa i pršuta i slično, godinama su izvodili svoj nepredvidljivi i urnebesni pjesničko-satirički kabare po kazalištima, kafićima, pubovima, knjižnicama, festivalima i klubovima.

Predstavljali su se kao Predrag Cune Lucić, The Voice, na hrvatskoj sceni poznat kao Onaj Kojemu Ne Treba Mikrofon, te Boris Dežulović Tozovac, Compay Segundo, poznat kao Onaj Desno Od Lucića Što Otvara Usta.

Nastupali su uz smijeh, bocu vina i dim cigarete, a neke od njihovih izvedbi možete pogledati ovdje:

Foto: Wikipedia

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + = 9