Imate TV u spavaćoj sobi? Izbacite ga!

0

Televizor u spavaćoj sobi može biti jako opasan, upozoravaju stručnjaci. Osim što ometa san, ozbiljno narušava zdravlje, a čak se povezuje i s nastankom tumora.

Prema podacima ankete „Sleep in America”, 53 posto učesnika koji su isključili elektronske uređaje prije odlaska na spavanje ocijenila su svoj san odličnim. S druge strane, samo 27 posto onih koji ostave uređaje upaljene dali su svom snu dobru ocjenu.

Stručnjaci ističu da najmanja svjetla, poput onih na računaru, zvučnicima, modemima i sličnim uređajima, ometaju vaš san i narušavaju zdravlje. Naučna istraživanja otkrila su da svjetlo utiče na budnost i pospanost putem hormona melatonina. Hormon melatonin luči se po mraku i navodi nas na san, no zbog umjetnog svjetla ne luči se i ostajemo budni duže. Na taj način umjetna svjetla televizora ili mobitela remete naš biološki sat.

Djeca koja uvečer koriste elektroniku kasnije idu spavati, spavaju par sati kraće i pospaniji su po danu. Adolescenti s televizorom u sobi idu kasnije spavati, teško zaspu i kraće spavaju. Slanje SMS-ova ili e-mailova nakon odlaska u krevet povećava pospanost po danu čak i ako se to dogodi samo jednom sedmično.

Poremećen san uzrokuje ranu fazu dijabetesa, koju prati povećana glad i povećanje težine, a i ozbiljno narušava pamćenje i koncentraciju. Tumori rastu dva do tri puta brže u laboratorijskih životinja s ozbiljnim poremećajima spavanja, ponajviše zbog smanjenog lučenja melatonina. Melatonin sprečava širenje više vrsta kanceroznih stanica te potiče samouništavanje kanceroznih stanica.

Ovaj hormon također ometa dotok nove krvi u tumor, koja mu je potrebna za brži rast. Naročito je u tom smislu opasno bijelo, plavo i zeleno svjetlo, dok žuto, narandžasto i crveno manje potiskuju melatonin.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 3