Ima li Njemačka najstrože mjere na svijetu?

0

Iz indexa Covid Stringency Univerziteta Oxford proizlazi da Njemačka ima najstrože mjere protiv pandemije na svijetu. Ali, je li to stvarno tako?

Njemačka ima najstrože mjere protiv korone na svijetu – naglasio je to premijer pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff na konferenciji za novinare, podsjeća Deutsche Welle. To se takođe stalno tvrdi u raznim online diskusijama.

Izvor koji se često navodi je Index Covid Stringency Sveučilišta Oxford, koji ima za cilj predstaviti reakciju vlada i ozbiljnost mjera na međunarodno usporediv način. U tu svrhu prikupljaju se podaci iz različitih zemalja, sortiraju prema kategorijama i evaluiraju. To rezultira sistemom bodova koji se kreće od nule (što znači bez mjera) do 100.

Njemačka je 31. 12. 2021. dobila više od 84 boda – time je prva u svijetu. Ona je, na primjer, ispred Kine. Prema informacijama, visok broj bodova posebno su donijele neke mjere, poput zatvaranje škola, ograničenja javnog prijevoza, zatvorene trgovine i obaveza nošenja maske pri učestvovanju u dijelovima javnog života.

Zatvorene škole?

Ali ovi navodi otvaraju neka pitanja. Na primjer, velika većina škola u Njemačkoj nije zatvorena. Ministri obrazovanja nedavno su još jednom naglasili da one trebaju ostati otvorene.

Još uvijek su otvoreni i trgovine, restorani, barovi, muzeji i kulturne institucije – za razliku od zatvaranja na početku pandemije. Ipak, sadašnje mjere u indeksu strože su ocijenjene od onih u proljeće 2020. ili 2021., kada su mnoge trgovine, restorani, institucije, a prije svega škole bile zapravo zatvorene širom zemlje.

Lockdown u Nizozemskoj manje strog?

Nedosljednosti su vidljive ne samo kada je riječ o vremenskim odrednicama već i kada se uspoređuju države. Prema tom indeksu, Njemačka je navodno posljednjih sedmica imala mnogo stroža pravila od Nizozemske, gdje je sredinom decembra uveden lockdown u cijeloj zemlji.

Uprkos lockdownu Nizozemska je dobila “samo” 64 boda – 20 bodova manje od Njemačke.

Ocjenjuju se najstrože regionalne mjere

No kako nastaju ove procjene? To se objašnjava temeljem podataka indeksa. Mjere unutar jedne zemlje uvelike variraju – u Njemačkoj, s njenim izraženim federalnim sistemom, te su razlike često posebno izražene. Ali za indeks se uvijek uzimaju u obzir regionalne mjere koje su najstrože – čak i ako se odnose samo na nekoliko okruga.

Šef projekta Thomas Hale to potvrđuje na molbu portala tagesschau.de: “Ako je samo jedna savezna pokrajina u Njemačkoj uvela najstrože propise, ali ostatak zemlje nema slične mjere, bilježimo najstrože propise i dodajemo odgovarajuću oznaku.”

Lockdown u Bavarskoj i Saskoj

S obzirom na jako visoke vrijednosti incidencije i pune bolnice u Bavarskoj i Saskoj, bilo je zaključavanja na regionalnom nivou, dok je život u većem dijelu države nastavljen bez takvih ograničenja. Ali upravo je to zatvaranje korišteno kao referenca za cijelu Njemačku.

Švedska stroža od Danske?

Ima i drugih zapanjujućih rezultata. Tako u Skandinaviji, prema indeksu, Švedska trenutno ima znatno strože mjere od Danske iako se vlada u Kopenhagenu odlučila na dalekosežne mjere nakon napredovanja varijante omikron.

Voditelj projekta Hale objasnio je da se švedske mjere mogu tumačiti na različite načine. “Nakon dugih rasprava u našem timu odlučili smo šifrirati stroge preporuke premijera Stefana Löfvena kao de facto potrebne mjere za ograničavanje okupljanja, čak i ako se one zakonski ne mogu provesti.”

S druge strane, Kina, koja je na manje klastere već reagirala masovnim mjerama izolacije, za vrijeme pandemije nijednom nije dostigla vrijednost koju Njemačka trenutno bilježi.

 

 

Izvor: Index.hr

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × = 5