I Salzburg gasi svjetla radi uštede

0

Austrijski grad Salzburg usred turističke sezone gasi svjetla na svojim glavnim znamenitostima jedan sat ranije, kako bi uštedio struju u trenutku dok se zemlja, kao i cijela Evropa, suočava s prijetećom energetskom krizom.

Od ponedjeljka reflektori koji osvjetljavaju glavne znamenitosti, uključujući gradsku tvrđavu Hohensalzburg, gase se jedan sat ranije, u ponoć, objasnila je gradska vijećnica Martina Berthold.

Smanjenje rasvjete u Hohensalzburgu, jednoj od najvećih srednjovjekovnih utvrda u Evropi koja se uzdiže iznad središta grada, biće posebno efikasno jer zahtijeva oko 13.000 vata, rekla je Berthold.

Crkve i spomenici u gradu na sjeverozapadu Austrije takođe će biti zahvaćeno tom mjerom.

Do ove mjere dolazi istovremeno dok se u gradu održava renomirani Salzburški festival muzike i drame, koji je u punom jeku, što je događaj koji obično posjećuju stotine hiljade posjetitelja.

I u obližnjem Linzu gradske vlasti ovih su dana najavile da će rasvjeta na mostovima i drugim javnim zgradama biti ugašena u 23 sata.

Grad Feldkirch, u zapadnoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg, objavio je da planira prestati osvjetljavati svoje istorijsko gradsko središte noću, ne samo kako bi smanjio troškove električne energije, već i kako bi motivirao građane da štede energiju, naveo je gradonačelnik Wolfgang Matt.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 7