Hrvatska „uvozi“ 19.000 radnika

0

Hrvatska planira da zaposli 40 stranih ljekara specijalista, 20 doktora medicine bez specijalizacije i po pet zubara i specijalista dentalne medicine, odnosno ukupno 70 medicinskih stručnjaka, što je najveća novost u prijedlogu kvota za strane radnike u 2018. godinu.

Komora se slaže

Hrvatska ljekarska komora pozdravlja takvu odluku jer “objektivno postoji potreba za zapošljavanjem doktora”, s obzirom na to da je od ulaska zemlje u EU iz nje otišlo i nije se vratilo 550 ljekara, piše Večernji.

“Tome u prilog govori prosječna satnica prekovremenog rada bolničkih ljekara, koja uveliko nadmašuje zakonski dopuštenu, odnosno broj osigurrenutku kanika po timu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji je veći nego što bi trebalo da bude prema standardima EU”, kaže doktor Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske ljekarske komore.

Uvoz stranih ljekara se nameće kao jedno od mogućih rješenja.

“Večernji” navodi da se pretpostavlja “da će se strani ljekari najlakše zapošljavati u sredinama koje nisu atraktivne za domaće medicinare, samo je pitanje gdje naći strane doktore medicine koji žele da rade za hiljadu ili hiljadu i po eura mjesečne plate ako 50 ili stotinu kilometara dalje mogu zaraditi dva do tri puta više”.

Slično sa drugim profesijama

Ista dilema prati i sve druge profesije, a posebno građevinski sektor koji traži nešto više od 12.000 radnika, dodaje se u tekstu.

“Sve se to događa u vrijeme kad Češka sve čini da privuče sto hiljada radnika, Njemačkoj treba milion radnika, Švedskoj je u ovom trenutku potrebno 80.000, a Austriji 30.000 za zimsku sezonu…”, primjećuje “Večernji”.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × 4 =