Hrvatska ove godine za ljetovanje skuplja od Španije, Grčke ili Malte

0

Prema podacima koje je The Independent prenio s Travel Supermarketa, internetskog sitea specijalizovanog za poređenje cijena putovanja, Hrvatsku je ove godine najbolje zaobići kada je u pitanju ljetovanje.

Znatno je povoljnije ljetovati u Maroku, Španiji, Egiptu i Portugalu, nego u Hrvatskoj.

Hrvatska je, doduše, upala na ljestivicu deset najisplativijih mjesta za odmor, ali je na posljednjem mjestu. Poređenjem cijena smještaja između 1. maja i 30. septembra u nekoliko popularnih turističkih destinacija, došli su do liste od deset najpovoljnijih, odnosno onih u kojima se tokom sedmodnevnog odmora dobije najviše za najmanje novca .

Prema izračunu Travel Supermarketa, odmor u Hrvatskoj košta 636 funti po osobi, a naglašeno je da su troškovi za sedmodnevni odmor u Dubrovniku narasli za čak 405 posto.

Sedmodnevno ljetovanje na Kipru košta 596 funti po osobi, a cijene su tamo, navodi se, pale za 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Za jednako dug ljetni odmor u Portugalu treba izdvojiti isti iznos.

U Egiptu se može ljetovati već za 519 funti po osobi.

Cijene aranžmana u Grčkoj pale su za 13 posto u odnosu na prošlo ljeto, pa za sedmodnevni odmor u toj zemlji treba izdvojiti 518 funti po osobi.

U Španiji se može provesti sedam vrućih dana već za 502 funte po osobi, a najjeftinije mjesto u toj državi je Lloret de Mar, a slijede ga Magaluf na Majorci te Torremolino na Costa del Sol.

Sedmodnevni odmor na Malti još je jeftiniji: košta 484 funte po osobi, dok odmor u Maroku košta 471 funtu po osobi.

Sedam dana u Turskoj košta, pak, 464 funte po osobi, a u Bugarskoj, čije su crnomorske pješčane plaže pravi hit, tek 459 funti.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 2