Hrvati u Beču slavili uz ustaške simbole i desnicu u zraku, stanovnici Austrije zgroženi

0

Austrijski list Krone Zeitung objavio je članak u kojem se upozorava da su se na proslavljanju pobjede hrvatske fudbalske reprezentacije protiv Rusije mogli vidjeti fašistički simboli. Navijači su najviše slavili u bečkom okrugu Ottakring, zbog čega je policija morala zatvoriti i jednu ulicu.

Ali na fotografijama i snimkama slavlja se mogu vidjeti i ljudi koji nacistički salutiraju te zastava na kojoj se vidi ustaško ušato U i šahovnica s prvim bijelim poljem. Svjedoci pak kažu da su se na slavlju u bečkom Ottakringu mogli vidjeti i drugi ustaški simboli te da su se čuli ustaški pozdravi i uzvikivanje “Sieg Heil”.

Podsjećaju na Šimunićevo skandiranje ustaškog pozdrava

Krone podsjeća da se hrvatsku fudbalsku reprezentaciju već povezuje s ustaštvom zbog toga što je 2014. igrač Joe Šimunić pet puta nakon jedne utakmice skandirao ustaški pozdrav Za dom spremni, dok je ove godine fudbaler Dejan Lovren u svlačionici pjevao pjesmu desno-ekstremističkog Thompsona. “Možda uopšte nije znao čiju pjesmu pjeva”, naivno piše Krone.

Austrijski list podsjeća da su ustaše bili saradnici nacista i fašista te da su od 1941. do 1945. odgovorni za smrt najmanje 400 hiljada ljudi.

Zanimljivo je i da je na svom Twitteru članak iz Krone Zeitunga podijelio i austrijski veleposlanik u Zagrebu Andreas Wiedenhoff, prenosi Index.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × 9 =