Hollywood ispravlja nepravdu od prije 50 godina

0

Skoro 50 godina nakon što je Indijanka, pripadnica Apača, Sacheen Littlefeather u večeri dodjele Oskara 1973. godine izašla na binu da objasni da veliki holivudski glumac Marlon Brando ne želi da primi Oscara zbog načina na koji se u filmovima prikazuju Indijanci, američka Akademija filmske umjetnosti i nauke joj se izvinila za zlostavljanje koje je nakon toga pretrpjela.

Akademija Oscar je najavila da će organizovati veče “razgovora, zacjeljivanja i izvedbi” koju će predvoditi Sacheen Littlefeather.

Littlefeather se tada pojavila na pozornici kako bi odbila nagradu Marlona Branda za najboljega glumca, što je bila njegova želja.

Umjesto toga, održala je jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim Indijancima u zabavnoj industriji i o masakru u Wounded Kneeju u Južnoj Dakoti.

U ponedjeljak, Akademija je priznala da se sada 75-godišnju glumicu zbog toga već pedeset godina “profesionalno bojkotuje, zlostavlja, napada i diskriminiše”.

“17. septembra pridružite se Sacheen Littlefeather u Muzeju akademije na večeri razgovora, zacjeljivanja i izvedbi tokom koje ćemo se prisjetiti uticaja koji je imao njen govor na 45. dodjeli nagrade (koju možete pogledati u galeriji istorije dodjele nagrada akademije)”, objavila je organizacija na Twitteru.

“Sacheen vas poziva na slavlje uz izvedbe indijanskih izvođača uživo, tokom kojega će Akademija glumici uputiti dugoiščekivano izvinjenje.”

Šta je Sacheen Littlefeather rekla u čuvenom govoru, pogledajte u videu ispod.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 4 =