Hoćemo li blokadu Sueckog kanala osjetiti na novčaniku?

0

Svijet je obišla vijest da je jednu od najvažnijih trgovačkih žila kucavica na svijetu, Suecki kanal, blokirao kontejnerski brod Ever Given.

Nastala je tako ogromna gužva u kojoj je zaglavilo preko 300 plovila, a tamo bi mogli ostati sedmicama, piše CNN.

Ali, čak i prije nego što se Ever Given nasukao u Sueckom kanalu početkom ove sedmice, globalni lanci snabdijevanja bili su na rubu, a dugotrajna blokada ključne rute mogla bi pogoršati situaciju.

Zbog situacije u Sueckom kanalu odgođene su brojne isporuke iz Azije u Evropu i Sjevernu Ameriku.

Koronavirus je lani značajno uticao na globalne lance snabdijevanja jer su blokade privremeno zatvorile tvornice i poremetile normalan tok trgovine. Ekonomska aktivnost dramatično se usporila na početku pandemije, a brz oporavak volumena trgovine koji je uslijedio zatekao je firme nespremne.

Firme su do sada vrlo malo govorile o tome kako planiraju odgovoriti na sve veću cijenu troškova prevoza, ali postoje naznake da cijene uvoza rastu.

Američke cijene uvoza doživjele su najveći mjesečni porast u januaru od marta 2012.

“Očekujemo nastavak velike potražnje potrošača tokom sljedećih nekoliko mjeseci i ne vidimo značajne promjene u kapacitetu tokom tog perioda. Mislim da su troškovi stvarni te će to na kraju vidjeti i potrošači”, rekao je za CNN Bob Biesterfeld, šef C.H. Robinsona, jedne od najvećih svjetskih logističkih firmi.

 

 

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 7 =