Hoće li Schallenberg biti samo produžena ruka Sebastiana Kurza

0

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz povukao se u zaklon u jeku istraga zbog korupcije i kupovine novinara. Njegov nasljednik Alexander Schallenberg biće Kurzova produžena ruka, vjeruje se u Beču.

Alexander Schallenberg sebe je čak opisao kao „saveznog kancelara protiv svoje volje“.

Biti kancelar čast je „kakvu sam oduvijek priželjkivao“, rekao je prethodni ministar spoljnih poslova nakon što je položio zakletvu za kancelara u Beču. Ali to je i ukazana čast koju on nije mogao da odbije. Jer, prethodni šef vlade zatražio je od svog bliskog saradnika da preuzme vođenje austrijske vlade.

Kurz sebe vidi kao žrtvu. Kao najmlađi šef vlade na svijetu, koji je kancelar postao 2017. sa samo 31 godinom, imao je meteorsku karijeru. On je, tokom jednog televizijskog nastupa, patetično izjavio da nije dao ostavku zbog sebe već zbog Austrije, piše DW.

Udesno ili uzeleno?

Politički komentatori u austrijskim novinama ne vjeruju u potpunosti u tu nesebičnost bivšeg kancelara Kurza. Konačno, tokom nove korupcionaške afere postalo je poznato da već godinama postoji sistem kojim je Kurz, koristeći za to i korumpirane medije, radio na preuzimanju stranke, a potom i kancelarskog ureda.

Političkim instinktom, lukavošću i spletkama, Kurz je uspješno manevrisao strankom, popevši se na vrh uzdrmane i zastarjele ÖVP. Stranci je dao novi imidž i boju – tirkiznu – pobijedio je na izborima i izbacio Socijaldemokrate iz Vlade.

Sa strogo konzervativnim kursom i novim licima iz „tirkizne klike“, Kurz je uspio da donese preokret. Nije se libio da uskoči u koliacioni krevet sa desničarskim populistima iz Slobodarske partije Austrije. Prisvojio je populističke teze o strancima i migracionoj politici te se dodvoravao nacionalističkim vlastima u Poljskoj i Mađarskoj.

Kad su Slobodarci poslije afere „Ibiza“ ispali iz vlasti 2019. godine, Kurz poslije novih izbora nije oklijevao da uskoči u krevet ni sa politički suprotstavljenim Zelenima. Nije, dakle, bio izbirljiv.

Schallenberg samo grije stolicu?

Politički kurs Austrije neće se mnogo promijeniti s novim kancelarom Schallenberg. On je u prvom televizijskom nastupu kao kancelar obećao (ili zaprijetio) „blisku saradnju“ sa Kurzom, koji ostaje predsjednik vladajuće austrijske stranke ÖVP, a takođe je i šef poslaničke grupe u parlamentu.

„Kurz ima plan da se prividno izmakne, ali da ostane rame uz rame s novim kancelarom“, kaže Petra Stuiber, urednica u bečkom listu Standard. Ona računa da je Kurz nastavlja da vuče konce iz pozadine.

Zeleni su prihvatili ovu kadrovsku promjenu i žele da nastave rad u koalicionoj vladi. Kako je otkazano glasanje o nepovjerenju Kurzu, socijaldemokratska opozicija sada je osula paljbu na ministra finansija Gernot Blümel, bliskog Kurzovog saradnika, za kojeg takođe izgleda da je zaglibio duboko u korupciju.

Još nije jasno šta će sve sljedećih sedmica izaći na vidjelo o ÖVP i stanju u vrhu vlade. Istraga je u toku, a Kurz negira sve optužbe. Sve negiraju i u uredništvu lista Austrija, koje se sumnjiči da je preko svake mjere hvalilo Kurza i objavljivalo fabrikovane ankete, a u zamjenu dobijalo oglase od Ministarstva finansija.

Bez promjene kursa

Moguće je da se novom kancelaru Schallenberg, nakon početne nelagode, dopadne da bude kancelar. On bi stoga možda mogao da pokuša da se oslobodi Sebastiana Kurza. Ali, ni tada ne bi bilo bitnijih promjena u politici Austrije prema EU i susjedima.

Budući daSchallenberg sebe vidi kao „čovjeka koji radi iz ubjeđenja“ kada je u pitanju migraciona politika, to znači da će granice ostati zatvorene, a da će se pravo na azil dodatno rezati. Osim toga, novi austrijski kancelar smatra pretjeranim kritike EU na račun urušavanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj. On dodaje da predstavnici država moraju pričati jedni sa drugima, a ne jedni o drugima.

S druge strane, susjedi na Balkanu mogu biti zadovoljni. Kao ministar spoljnih poslova, Schallenberg se žestoko zalagao za prijem kandidata sa Zapadnog Balkana u EU, možda i predanije od svog prethodnika.

 

 

Izvor: Deutsche Welle

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 24