Hitlerove ideje: Poznati brendovi koji su plod nacističkog režima

0

Kad se Adolf Hitler vratio sa zapadnog fronta u München, 21. novembra 1918. godine, na računu je imao tačno 15 maraka i 30 feniga, što je vrijedilo nešto manje od dva američka dolara. Do 1945. godine postao je najbogatiji čovjek u Evropi, iako se kleo na odanost i nesebičnost Njemačkoj.

Hitler je do velikog bogatstva došao na različite načine, uglavnom koruptivnim metodama prema raznim industrijalcima, pogotovo proizvođačima oružja. No, možemo reći da je bio prilično dovitljivih ideja. Neke od njih su preživjele sve do danas, neke za koje rijetko ko zna da su u neposrednoj vezi s nacističkim režimom Adolfa Hitlera.

  1. Allianz osiguranje

Jedno od najjačih osiguranja u Evropi postalo je toliko jako zahvaljujući i Hitleru. Naime, Hitler je na početku svoje vladavine promijenio kompletni upravni odbor i postavio članove isključivo Nacional-socijalističke partije. Sljedeći je korak bio da je poništio sve ugovore koje su imala židovska osiguravajuća društva na području Njemačke, te su sve polise i ugovori automatski prešli u vlast Allianza. Sve odštete od Kristalne noći koje je trebao isplatiti Allianz prešle su direktno u NS blagajnu a time automatski i u Hitlerov džep.

  1. Hugo Boss

Do pred tridesetak godina se tvrdilo da je Hugo Boss izmišljeno ime za “brand”. No istina je drugačija: Hugo Boss je bio lični krojač Adolfa Hitlera i dizajner svih uniformi njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu. Iz tog razloga su uniforme sličnije građanskim odijelima (recimo SS svečane uniforme) nego praktičnim vojnim uniformama kakve su imali npr. Amerikanci. Iako mu je tvornica bila pred stečajem, pristupanje NADSP-u (1.4.1931.) pokazao se kao pravi potez, te mu je finansijska injekcija nacista omogućila blagostanje.

  1. Fanta

Fanta… da Fanta koju mi sad konzumiramo, direktna je izmišljotina Hitlera, a njegova ga je stranačka mašinerija provela u djelo. Naime, po embargu prodaje američkih proizvoda na njemačkom tržištu ugasila se i proizvodnja Coca Cole. Fanta je izmišljena kao zamjena za Coca Colu. U početku nije imala okus sličan današnjem, već se radila od sirutke, soka od jabuke i raznih voćnih koncentrata uvezenih iz Italije.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 6 = 9