Greške koje žene najčešće prave u vezi

0

Gotovo nijedna veza nije potpuno idilična i savršena, baš kao što ljudi nikada nisu potpuno savršeni. Iako je svaka osoba drugačija i jedinstvena, žene su te koje, uglavnom nesvjesno, prave greške koje mogu uništiti cijelu vezu.

Evo kojih šest grešaka žene najčešće prave:

1. Podcjenjuju se – Često smatraju da su manje vrijedne od svoje jače polovine, pa im zbog toga opade samopouzdanje. Nedostatak samopouzdanja uglavnom vodi do drugih problema u vezi, koji na kraju dovode i do propadanja veze.

2. U potpunosti se oslanjaju na partnera – Svakako da se u vezi trebate jedno na drugo osloniti, ali ne i zavisiti jedno od drugog. Zavisnost od partnera je nezdrava i često do vodi do emocionalne nestabilnosti.

3. Zanemaruju razgovore – Iako postoji stereotip da su žene brbljivice, mnoge žene kada su ljute, tužne ili bijesne ne žele da razgovaraju o onome što ih tišti. Ali trebate imati na umu da je normalan razgovor i komunikacija s partnerom bitna za održavanje zdrave veze.

4. Pokušavaju promijeniti partnera – Gotovo svako bi nešto promijenio kod svog partnera, pa makar to bila i najmanja sitnica. Ali pokušati da ga promijenite nije dobra ideja, jer može izazvati kontraefekat. Umjesto toga, prilagodite se, prihvatite njegove sitne nedostatke i fokusirajte se na lijepe stvari.

5. Nerviraju se zbog stvari koje ne mogu promijeniti – Na neke stvari jednostavno je nemoguće uticati. Zbog toga je bezbolnije da ih prihvatite takvim kakve jesu, nego da se bespotrebno nervirate i uzrujavate, narušavajući sklad u vezi – iako to ništa ne može promijeniti.

6. Donose odluke u partnerovo ime – Za vezu je potrebno dvoje, i još važnije potrebno je da oboje donosi odluke i izražava svoje želje. Odluke donosite u svoje ime, ali uvijek poštujte i partnerove odluke. Kompromis je bitna stvar za funkcionisanje svakog odnosa i veze.
Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 − = 3