Graz austrijski grad s najviše ukradenih bicikala

0

Sa ukradenih 10,5 bicikala na hiljadu stanovnika Graz, glavni grad pokrajine Štajerske, je austrijski grad sa najučestalijom krađom ovog prijevoznog sredstva.

U glavnom gradu pokrajine Tirol, Innsbrucku to je slučaj sa 10, u Salzburgu 9,8 bicikala na 1.000 stanovnika, podaci su Saobraćajnog kluba Austrije. Dalje slijede Klagenfurt (Koruška) sa 9,7 krađi bicikala na 1.000 stanovnika, zatim Bregenz (Forarlberg) sa 9,5 i Linz (Gornja Austrija) sa 9,3 bicikla.

U Beču je broj ukradenih bicikala znatno niži, tačnije 5,3 ukradena bicikla na 1.000 stanovnika, dok se Eisenstadt (Burgenland) kotirao najbolje pošto se u njemu bilježe dvije krađe dvotočkaša na 1.000 stanovnika.
U prošloj godini je u Austriji zabilježeno ukupno 28.274 krađi bicikala. Iz Saobraćajnog kluba Austrije objašnjavaju je krađa bicikala češća u većim gradovima, te da što je manje mjesto, to je bicikl sigurniji.

Anketa koju je sproveo Saobraćajni klub među vozačima bicikala pokazala je da je 76 procenata onih koji žive u manjem mjestu sa maksimalno 5.000 stanovnika navelo da im do sada nikada nije bio ukraden bicikl. To je, s druge strane, navelo samo 52 posto stanovnika glavnih gradova pokrajina, kao i Beča.

Anketa sprovedena među 2.500 osoba koje voze bicikl, pokazala je da samo dvije trećine onih kojima se dogodi krađa to i prijavljuju policiji. Eksperti ukazuju na to i da je kod svake treće krađe manjkav sistem sigurnosti bicikla.

Anketa je također pokazala da je 26 posto osoba doživjelo jednom krađu bicikla, a deset posto čak i dva puta.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × 4 =