Građani Austrije 9. oktobra biraju predsjednika

0

U Austriji će 9. oktobra biti održani predsjednički izbori, dogovoreno je poslije konsultacija, a vlada će donijeti odgovarajuću odluku na idućem sastanku.

„Svakih šest godina građani Austrije biraju predsjednika. Odgovornost za planiranje i sprovođenje izbora ima vlada, koja se dogovorila da izbori budu održani 9. oktobra. Želim kandidatima dobru i fer predizbornu kampanju“, poručio je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, čiji resor je zadužen za sprovođenje izbora, saopštio je da su nadležne vlasti već počele sa pripremama za izbore.

Drugi krug izbora, ako bude potreban, biće održan četiri sedmice poslije prvog kruga. Izbori moraju da se održe u nedjelju ili na neki praznik.

Trenutno su kandidaturu najavili aktuelni predsjednik Alexander Van der Bellen, Dominik Wlazny odnosno Marco Pogo, lider Partije piva i pjevač, te Gerald Groß nekadašnji član Slobodarske partije Austrije (FPÖ). I FPÖ je najavila je da će u svakom slučaju imati kandidata protiv Van der Bellena.

Druge velike partije, Narodna partija (ÖVP) i Socijaldemokratska partija (SPÖ), neće imati kandidata na ovim izborima, jer je uobičajeno kada se ponovo kandiduje trenutni predsjednik, on ima i najveće šanse da pobijedi na izborima, pa stranke ne žele da troše finansijska sredstva.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 1