Građani Hallea organizovali zajednički doručak s izbjeglicama

0

Građani njemačkog grada Halleu pripremili su doručak na koji su pozvali izbjeglice koje su trenutno smještene u tom gradu. Ova gesta je uslijedila kao protest građana protiv ksenofobne politike Nacionalne demokratske partije.

Desničari u Njemačkoj u prvih šest mjeseci 2015. godine izazvali su oko 173 incidenta zbog izbjeglica, a osam od njih bilo je podmetanje požara.

Između ostalog, desničarska Nacionalna demokratska partija je organizovala proteste zbog planova da se bivša trgovima tehničke opreme u Heidenu upotrijebi kao smještaj za tražioce azila. Pored toga, nekoliko stotina demonstranata blokiralo je u put ka lokaciji na kojem treba da bude izgrađeno sklonište za izbjeglice, a policijske snage su uspjele rastjerati okupljene desničare.

Kao odgovor na ovakve reakcije protiv imigranata, oko 1.200 građana na centralnom trgu su postavili stolove sa hranom i pozvali sve građane i izbjeglice da im se pridruže kako bi zajedno doručkovali.

Stanovnici Hallea su željeli da pokažu da se ne slažu sa politikom Nacionalne demokratske partije i njenih pripadnika, te izrazili svoje razumijevanje prema ljudima koji su prisiljeni da napuste svoje razorene domove pogođene ratom.

Njemačka je prihvatila desetine hiljada izbjeglica koje pristižu svakog mjeseca mahom iz zemalja Bliskog istoka. Prema posljednjim podacima, očekuje se da će u ovoj godini u Njemačku stići oko 800 hiljada izbjeglica.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 6