Grad u kojem se živi bez mobilnih

0

Teško je uopšte zamisliti da morate živjeti bez mobilnih telefona i wi-fi signala, jer su oni postali dio svakodnevice. Ali, to nije slučaj sa mjestom Green Bank, koje se nalazi na zapadu Savezne države Virginija.

Stanovnici ovog mjesta ne mogu se osloniti na tehnologiju 21. vijeka, jer je ovdje to zabranjeno. Razlog je taj što se ovo mjesto nalazi u zoni koja je poznata pod nazivom National Radio Quet Zone, a u Green Banku se nalazi Nacionalni radio-astronomski obzervatorij, koji upravlja sa najvećim radio teleskopom na svijetu.

Teleskop može pokupiti signale udaljene 13 milijardi svjetlosnih godina, a osjetljiv je na tehnologiju, pa zbog toga radio, televizijski i mobilni tornjevi nisu dozvoljeni u ovom mjestu – jer mogu napraviti smetnje teleskopu.

„Postoji realna opasnost da ti uređaji obrišu astronomski signal“, rekao je Michael Holstine, poslovni menadžer obzervatorija.

Kako bi osigurali da se ne koristi neki od navedenih uređaja, ovo mjesto ima i tzv. „radio policiju“ koja nadgleda frekvencije.

Jedino što je dozvoljeno stanovnicima ovog malog mjesta su obični telefoni i pristup internetu preko dial-up konekcije.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 9 =