Grad Linz se drži svojih pravila: Zaraženi zaposlenici moraju ostati kod kuće

0

Grad Linz ima poseban pristup kada se radi o zaposlenima zaraženim koronavirusom: iako se saveznom uredbom karantin ukida, Grad Linz je odlučio da se zaposlenici ne smiju pojavljivati ​​na svojim radnim mjestima ukoliko su zaraženi.

To se odnosi i na osoblje u opštinskim ustanovama za brigu o djeci i starijim osobama. Gradonačelnik Klaus Luger obrazložio je odluku time da se žele zaštititi djeca, oni kojima je potrebna njega i kolege.

Inače, saveznom uredbom predviđeno je samo ograničenje prometa umjesto karantina – odnosno nakon pozitivnog testa više ne idete u izolaciju i ako niste na bolovanju zbog simptoma virusa, morate ići na posao i nositi FFP2 masku. Od ovog pravila isključene su osobe koje svoj posao ne mogu obavljati s maskom ili je ne mogu nositi iz zdravstvenih razloga.

Za razliku od savezne uredbe, u Gradu Linzu važiće druga pravila: skoro 3000 zaposlenika magistrata u Linzu moraće se prebaciti na rad od kuće u slučaju da su pozitivni na koronavirus, i ako nemaju simptome. Ako to nije moguće, biće oslobođeni dužnosti.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 5 =