Grad Beč: Kad ulice postanu zelene oaze za građane

0

Nakon objave interaktivne karte „Urban Heat Vulnerability Map“ koja prikazuje temperature i takozvane „toplinske otoke“ u bečkim okruzima, gradske su vlasti odlučile djelovati. Pogledom na kartu utvrđeno je kako su najtoplija mjesta u gradu u 3, 10. i 16. okrugu.

U skladu je s time je pokrenut pilot-projekt koji traje do 8. septembra, a cilj mu je građanima olakšati život za vrijeme ljetnih vrućina, posebno djeci i osobama treće životne dobi. Ulice u navedenim bečkim okruzima u sklopu su projekta pretvorene u zelene oaze s mjestima za odmor, igru, druženje i razgovor. Izabrane su prema njihovom položaju i količini zelenila koje se u njima nalazi tj. onim ulicama s puno hladovine dana je prednost pri uključivanju u projekt.

Ulice su zatim pretvorene u pješačke i biciklističke zone, a na nekadašnja parking mjesta postavljene su tegle s biljkama, klupe, stolci i stolovi, a montirane su i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu koja rashlađuje prolaznike. Sve tri lokacije posjećuju i službene osobe koje se brinu za red i mir te naveče pospremaju dio namještaja.

Cilj ovog projekta nije samo olakšati stanovnicima Beča podnošenje ljetnih vrućina, već i vraćanje javnog prostora građanima i stvaranje mjesta na kojima će se moći družiti. Nakon njegovog završetka gradske će vlasti evaluirati postignute rezultate i donijeti odluku o tome hoće li ovaj projekt nastaviti ili će se morati naći neko drugo rješenje, prenosi Dunav.

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 4 = 4