Godišnji odmori uprkos krizi: Kako će izgledati odmori ove godine

0

Ljetni godišnji odmori su nam pred vratima – tako bi izgledalo da nije bilo korona-krize. O tome kako bi godišnji odmori mogli izgledati uprkos pandemiji trenutno se raspravlja u cijeloj Evropi. Ove sedmice, Komisija EU planira da predstavi smjernice za teško pogođenu turističku branšu, uključujući higijenski sertifikat za cijelu EU i putne bonove sa rokom važenja od godinu dana.

Austrija pregovara o otvaranju granica prema Njemačkoj. U južnom Tirolu, hoteli se pripremaju za njemačke turiste. U Briselu se pripremaju i planovi o tome kako evropski godišnji odmori u pandemiji mogu biti ostvarivi…

Jedinstveni higijenski sertifikat za hotele i odmarališta širom Evrope

Socijaldemokrate u Evropskom parlamentu već su dali prijedlog dokumenta za spas ljetnih godišnjih odmora: jedinstveni higijenski sertifikat za hotele i odmarališta u cijeloj EU. „Ljudi koji su spremi da odu na odmor tražiće orijentaciju na koji način se rizik od infekcije može svesti na najmanju moguću mjeru.“

Kada planiramo odlazak na odmor, želimo da budemo sigurni da je rezervisani hotel preduzeo sve mjere zaštite od infekcije. Takvi zajednički standardi zaštite treba da budu vidljivi kroz evropski turistički sertifikat. To takođe pomaže da se osigura da odgovorni pružaoci usluga ne budu gurnuti sa tržišta od strane sumnjivih hotela. Takav sertifikat treba da postavi evropske higijenske standarde i mogu ga izdati državne vlasti ili organizacije za testiranje, poput TÜV ili Dekra, piše u dokumentu.

Saglasnost za prijedlog stigao je i od Njemačkog udruženja za putovanja (DRV). „Cilj svih razmatranja – evropskih i nacionalnih – mora biti pravovremena priprema puta za godišnje odmore – u Njemačkoj, Evropi i svijetu“, rekao je predsjednik DRV-a Norbert Fiebig. Ovo zahtjeva evropske i nacionalne inicijative.

Prema prijedlogu, hoteli treba da se provjere sa više aspekata: pominju se dovoljne mogućnosti za dezinfekciju i čišćenje, održavanje fizičke distance, mjerenje temperature novih gostiju, višejezične informacije putem aplikacije i higijena hrane.

Putni vaučeri trebalo bi da važe najmanje godinu dana

Komisija EU želi da osigura da vaučeri za putovanja otkazana zbog virusa korone važe najmanje godinu dana. Komisija želi da podnese odgovarajući prijedlog šefovima država i vlada EU. U skladu s tim, aviokompanije i turističke agencije treba da ponude svojim klijentima iste uslove leta i putovanja kao u originalnoj rezervaciji. Oni koji ne žele da uzmu takve vaučere, trebalo bi da imaju pravo na cjelokupni povrat sredstava.

EU Komisija želi da zatraži od država članica da garantuju takve vaučere. Dakle, kupce treba ohrabriti da ne insistiraju na vraćanju novca, piše u dokumentu. Prijedlog je zamišljen kao preporuka 27 država članica, a ne kao zakon koji se treba poštovati.

Bilateralna pravila za putovanja po dogovoru

U slučaju da države EU ne mogu usaglasiti pravila putovanja, prema informacijam, vlada Grčke je uspostavila kontakte sa Izraelom, Kiprom, Austrijom, Australijom, Bugarskom i drugim zemljama. Cilj pregovora su bila pravila putovanja na bilateralnom nivou kako bi turizam oživio ponovo. Grčka se boji katastrofalnih posljedica za izuzetno važnu industriju.

Turističke agencije takođe postaju aktivnije: TUI je razvila plan za nastavak poslovanja hotela – od rezervacije do odlaska. Ankete pokazuju da je higijena glavni prioritet, navodi agencija.

Guverner južnog Tirola Arno Kompatscher očekuje da će njemački turisti od ljeta ponovo moći putovati u italijanske provincije. Nada se da će sloboda putovanja biti vraćena barem dijelom od juna, a najkasnije do jula. Hoteli se pripremaju.

Prednost za rane rezervacije i stalne goste

Hoteli, koji zbog korone ne mogu primiti sve goste, preporučuje se da prednost daju ranim rezervacijama i redovnim gostima.

„Trenutno razgovaramo sa ministrima turizma Italije i Grčke“, rekao je Thomas Bareiß, njemački poslanik. Zajedno razvijamo koncepte putovanja i bezbjednosti. Nadamo se i postepenom otvaranju granica, „tako da bismo na ljeto mogli otići na odmor – ne samo u Njemačku, već negdje u Evropu“.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × = 4