Gdje su se sve zarazili građani Austrije osim na Balkanu

0

Agencija za zdravlje i sigurnost namirnica (AGES) analizirala je gdje su se sve korona virusom zarazili stanovnici Austrije i došla do zaključka da se to dešava najčešće lokalno i u porodičnom okruženju.

Testovima i utvrđivanjem kontakata pogođenih AGES je uspjela da u 43 odsto slučaja zaraze u Austriji ustanovi u kojim specifičnim situacijama je došlo do zaraze.

“Sa 6. julom je 7.947 od ukupno 18.301 slučaja zaraze mogao da se dovede u vezu sa 749 utvrđenih klastera. Klasteri se mogu trenutno podijeliti u pet tipova. U svakom klaster tipu postoje klaster podgrupe na primjer aktivnosti u slobodno vrijeme, porodica, radno mjesta, starački dom”, objašnjava AGES.

Od 25-te kalendarske nedjelje ustanovljeni su prije svega klasteri u Salzburgu – sastanak Rotarijanaca (23 slučaja zaraze), u Gornjoj Austriji – dva klastera u dvije crkve sa 188 slučaja, u Donjoj Austriji – bolnica Neunkirchen (25 slučaja) i pojačani klaster vezan za povratak sa putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koji pogađa Beč, Donju Austriju, Gornju Austriju, Korušku, Burgenland, Tirol i Štajersku (ukupno 28 slučaja). U 24,6 odsto slučaja zaraza se pripisuje domaćinstvu, što olakšava prekid širenja, jer se može lako riješiti određivanjem kućnog karantina.

Po 17,8 odsto slučaja otpada na staračke domove, i slične ustanove, kao i aktivnosti u slobodno vrijeme. Pored toga 13,6 odsto zaraza dogodilo se na radnom mjestu.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 8 = 24