Gdje je najbolje “ostaviti” 100 eura mjesečno?

0

Važno pitanje, mnogo odgovora. Jedno od njih dobili smo od gospodina Damira Meščića, akademskog stručnjaka osiguranja. Prenosimo ga u cijelosti:

Trenutno je najbolje uložiti 100 eura mjesečno u klasično životno osiguranje Allianz osiguravajuće kuće. Zašto? Zato što se odlaskom u penziju smanjuju prihodi (visina penzije se određuje tako što se izračuna 60% od prihoda zarađenih tokom 40 godina rada). Samim tim moramo se odreći nekih stvari, tačnije životni standard se mijenja, i to nažalost na gore. Natjerani smo da se odreknemo mnogih stvari koje više ne možemo finansirati.

Podaci Statistik Austria pokazuju da je prosječna penzija 1.182 eura, dok su prosječni mjesečni izdaci 1.062 eura, i povećavaju se svake godine uslijed poskupljenja i inflacije. To znači da stvari koje su bile „normalne“: auto, stan, kuća, internet, mobilni telefon, bolja hrana itd. se više neće moći finansirati… Zapitajmo se čega od navedenog bismo se prvo trebali odreći i zašto? Upravo zbog ovog napominjem da je veoma važno na vrijeme se osigurati tj. napraviti dodatno penziono osiguranje (životno osiguranje).

Sada je pitanje – da li je moj ušteđeni novac siguran?!
Naravno, jer svake godine FMA (Finansijska inspekcija Austrije) provjerava stanje i mjesto uloženog novca i nema nikakvih mogućnosti špekulisanja ušteđenim novcem. Dodatne pogodnosti su: fleksibilno ulaganje (mjesečno, tromjesečno, polugodišnje, godišnje), zatim pauziranje (u slučaju gubitka posla, trudnoće itd.), osiguravanje porodice u slučaju smrti (dobijanje dogovorene sume novca bez birokratskih čekanja), te trajanje ugovora od 15 godina pa do 85. godine starosti. Trenutna kamatna stopa je 2,25% i nakon isteka ugovora postoji mogućnost dizanja kompletne ušteđene sume ili kao mjesečne rate. Za ovu vrstu osiguranja se državi ne plaća nikakav porez na dobit, i to je jedna od većih pogodnosti ovog finansijskog produkta.

Ako se pitate postoji li mogućnost podizanja novca nakon par godina – naravno.
Postoje tabele u kojim je transparentno postavljeno koliko se može podići i pod kojim uslovima! Sve u svemu osiguranje koje nudi mnoge pogodnosti nasuprot Sparbucha tj. štedne knjižice u kojoj samo imate novac bez bilo kakvih osiguravajućih pogodnosti (nema dogovorenog iznosa u slučaju smrti, kamata je trenutno 0,125%) i slobodno govoreći novac na knjižici gubi vrijednost jer je trenutna inflacija 1,5% dok je potrošačka korpa oko 2,4%. Slična situacija je i sa stambeno štednjom (Bausparen), gdje je kamata 0,45% i nakon 6 godina se plaća porez od 25% na zarađeni kapital.

 

Damir Mescic, Akad. Vkfm. WU
Junior Direktor

Landesdirektion Wien
Allianz Elementar Versicherung AG
Hietzinger Kai 101-105, 1130 Wien
Mobitel +43 676 878 263 736
@mail: Damir.Mescic@allianz.at

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 + = 14