Gdje je 350 „ambasadora“?

0

ÖIF, organizaciju koja bi se inače trebala baviti integracijom migranata, odavno tresu skandali. Od novca, koji je nekadašnji šef koristio za vlastita udruženja, do sumnjive dodjele stanova vlastitim „vezama“. BUM je istražio još jedan, nakon čega nas je citirao i „Profil“.

Na platformi „Zusammen Österreich“ – virtuelnoj domovini tzv. „ambasadora integracije“ – piše crno na bijelo: „Više od 350 ambasadora i ambasadorki integracije zalaže se za uspješnu integraciju na osnovu truda i rezultata. Svi oni su uspjeli u životu i dobrovoljno se angažuju kako bi širom Austrije razgrađivali predrasude i podsticali motivaciju.“ Moto projekta: „Rezervišite posjetu školi i diskutujte otvoreno.“ Ipak, kako izgleda, otvorenost nije baš tako velika. Bum Media je, naime, otkrila da je od 350 navedenih ambasadora integracije na listi, samo 68 video poruka iza kojih stoje i osobe. Dakle, tek oko 20 posto.

Zaštita podataka?

U više navrata smo kontaktirali ÖIF (Austrijski integracioni fond), organizaciju koja stoji iza projekta, kako bi saznali šta je sa onih preostalih 80 posto. Odgovor: „Zbog odredbi o zaštiti podataka nije moguće poslati listu ambasadora integracije koji se dobrovoljno angažuju za ÖIF“. Reakcija na drugi upit glasi ovako: „Platforma ‚Zusammen Österreich‘ je u daljnjoj izgradnji, zbog čega još nisu online video poruke svih ambasadora. Njihovo objavljivanje se obavlja postepeno.“

Nismo svi Kurz

Kontaktirali smo i pojedine ambasadore integracije, kako bi saznali šta misle o promjeni politike Sebastiana Kurza, njegovom populizmu i zabranama koje pokušava da uvede. Kontaktirali smo 56 od ukupno 65 ambasadora sa liste i poslali im gore navedena pitanja. Odgovor smo dobili od 46,4 posto. Rezultat: samo trećina onih koji su nam odgovorili (34,6 posto) podržava ministrov kurs, iako iza kompletnog projekta stoji upravo ministar. 26,9 procenata kritikuje pojedine tačke, a prije svega zahtijevanje zabrane nošenja marame u javnoj službi. 23,1 posto ambasadora integracije jasno se distancira od Kurza.

„Samo politički show“

Pojedini se osjećaju „iskorišteno“, jer je Kurz prije par godina pričao drugu priču. „Sloboda vjeroispovijesti je dragocjena tekovina i nošenje marame ne znači istovremeno i odbijanje integracije“, kaže nam jedan od ambasadora, Roma Bemat.

Svoje razočarenje ne krije ni Valid Hanuna: „Nakon nekoliko godina cijelu situaciju posmatram trezveno i došao sam do zaključka da je ovaj projekt samo politička show bina za Sebastiana Kurza. Istina je da mnoge angažovane osobe sarađuju u svom pozivu ili dobrovoljno. Ali politička poruka je poražavajuća“.

Glumica Mercedes Echerer takođe je nezadovoljna Kurzovim populizmom: „U međuvremenu je politika dopustila da je određuju populisti. Uopšte nisam zadovoljna putem kojim se u međuvremenu ide“.

Studenta Erdnic Cetina brine rastuća diskriminacija u Austriji: „Nisam saglasan sa političkim kursom gospodina Kurza, jer mislim da je takav put jednosmjerna ulica koja ne podstiče integraciju, već dovodi do njene stagnacije. Ne smatram da je u redu to što se čitava debata o integraciji fokusira isključivo na muslimane, a tačno je i to da gospodin Kurz svojim izjavama i postupcima koji nisu dostojni ministra integracije izaziva nezadovoljstvo kod mnogih građ­ana koji su otvoreni prema njoj. Zabrana nošenja marame predstavlja diskriminaciju muslimanki i zadiranje u pitanja religije. Ne može se istovremeno govoriti o integraciji i zabranjivati jedan religijski simbol kao što je marama“.

Kad ÖIF zaprijeti

Rezultate našeg istraživanja poslali smo i kolegama iz drugih medija. Dnevnik HEUTE objavio je priču o ambasadorima koji se ne slažu sa Kurzem, da bi, nakon intervencije ÖIF-a, tekst u potpunosti promijenili. Interesantno je da je pjevačica Azra Halilovic, koja je u izjavi za BUM navela kako je veoma čudi trenutna integraciona politika Sebastiana Kurza i kako „ne može da stoji iza populizma“, par dana kasnije za HEUTE izjavila da „u potpunosti stoji iza projekta“.

Reportaža u Profilu

Ipak, nisu svi „kurzostrašljivi“, pa su tako kolege iz magazina PROFIL objavile veliku priču pod naslovom „Osjećamo se prevarenim“, u kojoj se, između ostalog, pozivaju na članak koji je prethodno objavio BUM. Profil je u svojoj reportaži, izmeđ­u ostalog, objavio i izjavu jedne ambasadorke, kojom je ona okončala svoj angažman i zatražila od članova zatvorene Facebook grupe da se s njom solidarišu. 30 od ukupno 270 kolega se svojim likeom demonstrativno složilo s njom.

„Angažovala sam se svim snagama, jer me je inspirisala izjava Sebastiana Kurza da se pripadnost muslimanskoj vjeri i ponos na pripadanje austrijskoj naciji uzajamno ne isključuju. Šta sada treba da kažem učenicima, kada se kao žena koja nosi maramu osjećam nepoželjno u ovom društvu?“

Bilo je reakcija i izvan socijalnih medija.

„Ako Kurz nakon izbora u­đe u koaliciju s Plavima, ja više ne želim tu funkciju“, kaže jedan angažovani član ambasadorskog tima koji već duže vrijeme ima neugodan osjećaj kada je riječ o ministrovoj oštroj politici prema izbjeglicama. „Da li sam još uvijek na pravom mjestu?“ pita se on.

Sigurno nije, jer se u slučaju Sebastiana Kurza dobro zna ko je na prvom mjestu – Sebastian Kurz. Dok je isti Kurz, na početku svoje političke karijere, za naslovnicu njemu bliskog magazina „Biber“ pozirao ispred vrtuljka sa mesom za Döner, isti Kurz danas maše zabranama, prijetnjama, ukidanjima, kritikama i neukusnim izjavama – upućenim istim tim migrantima.

DINO ŠOŠE

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 63