Film „Druga strana svega“: Svjedočanstvo o jednom vremenu i jednoj hrabroj ženi

0

Film „Druga strana svega“ je izuzetno svjedočanstvo o jednom vremenu i jednoj hrabroj i dosljednoj ženi Srbijanki Turajlić, koja je zbog svojih političkih uvjerenja i dugogodišnjeg otpora režimu S. Miloševića izgubila posao na Univerzitetu, pa je s dolaskom na vlast Zorana Đinđića bila zamjenica ministra, a sada o svom dugogodišnjem beskompromisnom političkom angažmanu kaže sljedeće: „Ako sam stvarno bila borac za slobodu, onda je sloboda koju sam dobila u isto vreme bila i najveći poraz u mom životu.“

U razgovorima sa kćerkom Milom poznata beogradska politička aktivistkinja protiv režima Slobodana Miloševića Srbijanka Turajlić priča o istoriji svoje političke borbe, svoje prethodne i sadašnje zemlje i svoga stana u centru Beograda.

Kako je živjeti u sopstvenom, na dvije polovine podijeljenom stanu u centru Beograda kao unuka ministra pravosuđa nekadašnje Kraljevine, kćerka iz ugledne beogradske porodice, penzionisana profesorica Univerziteta i politički neprikladna i neprilagođena osoba? U drugom dijelu stana, iza zaključanih vrata, sedam decenija su živjeli zaštićeni stanari, koje su u „preveliki buržoaski stan“ Srbijanke Turajlić u zgradi koju je sazidao njen djeda uselili partizani. Nedavno je umrla i posljednja zaštićena podstanarka s 90 godina, pa će se vrata najzad otvoriti. Da li je tako i sa Srbijom?

Dokumentarni film „Druga strana svega“ učestvovao je na preko 60 festivala i dobio brojna priznanja (između ostalih i glavna nagrada na 30. Amsterdamskom festivalu). Uvršten je i među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Lux (LUX FILM PRIZE) Evropskog parlamenta, što je prvi put u posljednjih deset godina jedan dokumentarni film našao se među tri nominovana ostvarenja u trci za ovu prestižnu nagradu koja će se dodjeljivati 14. novembra.

Film možete pogledati od 09. novembra u bioskopu Stadtkino im Künstlerhaus. Više informacije možete naći ovdje.

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 16