Faze na koje je „osuđen“ svaki brak

0

Susan Shapiro Barash u svojoj knjizi zaključila je da u svakom braku postoje nezaobilazne faze. Da bi brak opstao Susan ističe da je nužno prilagoditi im se.

Otkrijte koje su to faze:

  1. Entuzijastična mladenka

Nedugo nakon izricanja zavjeta par je još uvijek pod uticajem strasti, intimnosti i predanosti i zbog toga je veza još uvijek čvrsta. Nijedna prepreka nije nesavladiva, a ženama je pri tom muškarac čvrst oslonac. Mnoge žene, ako su dijete rastavljenih roditelja, kažu da se i više posvećuju braku nego su mislile da će. Susan savjetuje da je potrebno istovremeno razvijati prijateljstvo, jer strast je relativno lako održavati.

  1. Savršena supruga

Ideal o kućanstvu koje ravnopravno održavaju oba partnera, nakon tri godine se vjerovatno rasplinuo. Žene su osuđene na kućanske poslove i zato se često osjećaju zapostavljeno, prezaposleno, te smatraju da im se rad ne cijeni dovoljno. Za mane koje s vremenom isplivaju na površinu, Susan kaže da morate ili prihvatiti – one koje možete tolerisati, ali i odrediti preko čega ne možete preći. Jedino se tako može boriti protiv šoka i nevjerice koji nastanu kad shvate kakav im je partner.

  1. Fokusiranost na djecu

Dolazak djeteta novi je moment u svakoj porodici. Neke žene u ovim slučajevima gube zanimanje za partnere jer su „odradili“ svoju biološku funkciju, dok druge pokušavaju od partnera napraviti idealnog oca. Susan tvrdi da se u ovoj fazi fokusirate na svoju ulogu i svoje dijete. Brak koji se vrti oko djeteta nije ništa loše, ali onda porazgovarajte sa suprugom kako ćete unaprijediti porodicu.

  1. Zajednički krevet, razilaženje u snovima

Za deset godina provedenih s partnerom nagrada vam je nekoliko dana odmora bez njega? Ideali se razilaze, ali iako su žene odlučne ostati u braku, nezadovoljstvo raste, a koplja se lome oko novca i odgoja djeteta. S promjenama se lakše nositi spustite li letvicu i smanjite očekivanja.

  1. Distanca

Oko šezdeset posto žena će imati fizički odnos s drugim partnerom ili zamišljati odnos s drugim muškarcem u nekoj fazi svog braka. Nekima se to može dogoditi nakon 15 godina braka kada su djeca odrasla, a žene se ponovno posvećuju svom poslu što dovodi do novih kontakata. Između ostalog ovo je i faza preispitivanja uloge supruge. Ponekad žene shvataju da im ljubavnik donosi neke momente i zadovoljstva koje je suprug zanemario. Nedostaje li vam bliskosti trebale biste više vremena provoditi sa suprugom.

  1. Na korak do razvoda

Nakon dvadesetak godina braka, žena koja osjeća nezadovoljstvo u srednjim godinama često odabire razvod i ima osjećaj da je pravilno odabrala. Tu može „kumovati“ i romansa iz prethodne faze, ali i finansijska samostalnost i činjenica da ih djeca više ne trebaju toliko. Susan ipak smatra da je najbolje posjetiti bračnog savjetnika ako razmišljate o razvodu ili se privremeno razdvojiti.

  1. Pregovaranje

Možda ćete u fazi od 15 do 30 godine braka, nakon mnogobrojnih lomova, zaključiti da je najbolje ostati zajedno. Jer, ni razvedeni prijatelji nisu toliko sretni i bezbrižni koliko se činilo. Nove prilike nisu više muškarci iz vaših snova, često nemoćni bez Viagre. “Ne mogu živjeti s njim, ne mogu živjeti bez njega“, česta je mantra sredovječnih žena, a novi plan može vam pomoći u oživljavanju veze sa suprugom.

  1. Stabilnost

U braku koji traje trideset ili četrdeset godina, uloge su zadane. Sve krive predstave kako biti supruga – zamjenjuju se realnošću. Prepoznajete vlastite prednosti i mane, ali i suprugove. Ipak, pojave li se unuci, oni mogu narušiti ravnotežu. U ovoj fazi možete pomoći suprugu da se snađe u ulozi djeda, a isto tako možete razvijati svoje prijateljstvo i postati najbolji prijatelji.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 7 = 14